En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Màquines reparant els desperfectes del temporal a Sant Antoni de Calonge. / Foto: Ajuntament de Calonge i Sant Antoni

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Calonge i Sant Antoni ha iniciat les tasques de restabliment de les platges afectades pel temporal del darrer cap de setmana de març. Les feines han començat a la platja d'Es Monestrí.

En aquest punt durant tres setmanes reconstruiran l'estructura de la part del passeig descalçada i refaran serveis i instal·lacions (com passarel·les o accessos), a més d'aportar sorra a la platja.

L'Ajuntament assumeix el cost d'aquestes actuacions, valorat en uns 120.000 euros. A partir del 27 de maig arrancaran les obres a Torre Valentina. La reparació, amb un cost d'uns 270.000 euros, està finançada per l'Estat i consistirà en refer l'espai tal com estava, recuperant les zones enjardinades a tocar del passeig i la platja perduda.

El temporal Nelson es va sumar a la forta garbinada de principis de març i van desgastar els escocells amb palmeres de la part de Torre Valentina. Finalment, van ser cinc els arbres que van caure. El mar, a més, va empassar-se la platja pràcticament d’un extrem a l'altre de Sant Antoni.

Segons informa l'Ajuntament en un comunicat, les afectacions dels temporals han anat augmentant durant els darrers anys. Per això, subratllen que la solució a aquesta situació passa pel projecte de nous espigons per millorar la protecció de la primera línia de mar.

El projecte per la construcció dels nous espigons, impulsat des del Ministeri per a la Transició Ecològica, té com a principal objectiu l'estabilització de les platges de Sant Antoni, Es Monestrí i Torre Valentina, amb la construcció de dos nous dics perpendiculars a la platja que perllongaran els que ara hi ha a tocar de la riera Aubi i a Palamós.

El projecte d'espigons ha de permetre resoldre els problemes que causen els temporals a les platges de Sant Antoni i d'Es Monestrí, permetent que aquestes platges tinguin com a mínim una amplada de 50 metres durant tot l'any, necessaris per desgastar la força de les onades i evitar que l'embat dels temporals arribi al passeig.

El projecte assenyala la construcció de dos dics, que seran la prolongació dels que actualment ja existeixen. El primer d'ells serà un dic corb emergit de 150 metres de longitud, que perllongarà l'actual dic situat davant de la riera Aubi, que es va construir l'any 1987. Aquest dic corb tindrà un primer tram de 70 metres rectes i els 85 metres restants tindran forma corbada. Aquest dic compta amb un segon tram submergit mig metre, que parteix de l'inici del tram corb anterior, com a prolongació de l'espigó existent, i amb una longitud total de 130 metres.

D'altra banda, l'estabilització de la platja d’Es Monestrí requereix la construcció d'un segon espigó, també corbat i emergit de 215 metres de longitud. Els primers 100 metres coincidiran amb l'actual espigó de la platja de Palamós, construït l’any 1915 i els altres 115 són de nova planta. A més, aquest dic també continuarà amb 100 metres més d'espigó submergit a mig metre.