En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit suspendre el decret de règim lingüístic que va aprovar el Govern el 14 de maig i que fixa el català com a llengua “normalment emprada com a vehicular”.

Aquest decret es va aprovar per blindar l’ús del català i evitar la imposició del 25% de castellà, i havia estat recorregut per l’Assemblea per a una Escola Bilingüe, que demanava la suspensió cautelar.

El TSJC recorda diverses sentències sobre la necessitat de garantir aquest 25% en diverses escoles i ja avança que aquest decret “dona cobertura a accions educatives que puguin situar en una posició marginal la llengua castellana en l’ensenyament, ja que únicament es garanteix la posició prevalent i vehicular del català”.

D’aquesta forma, continua, “s’intensifica el model únic immersiu d’ensenyament gratuït per a tots els alumnes”.

Recorda el TSJC que aquest decret desenvolupa una llei i un altre decret que es van promulgar justament en reacció a una sentència del propi tribunal que declarava l’obligació de la Generalitat d’adoptar les mesures necessàries per garantir la utilització vehicular normal del català i el castellà en el sistema educatiu català en percentatges que no poden ser inferiors al 25%.

De fet, part d’aquesta regulació ja ha estat qüestionada pel TSJC al Tribunal Constitucional per no garantir una presència mínima del català, petició que ja ha estat admesa a tràmit.

El tribunal català considera la regulació “lesiva per als drets individuals de determinats alumnes, per l’apoderament que es realitza als projectes lingüístics de cada centre educatiu per configurar un sistema d’ensenyament sense presència adequada de la llengua castellana, i en haver-se materialitzat aquestes lesions, segons s’ha constatat en diferents recursos resolts per aquest tribunal”.

El TSJC considera que mantenir la concepció de la llengua catalana com a única llengua vehicular, “sense garantir adequadament l’ensenyament en castellà, s’oposa en principi als paràmetres interpretatius exposats”.

La consellera d’Educació en funcions, Anna Simó, ha anunciat que la Generalitat presentarà un recurs de reposició contra la suspensió del decret de règim lingüístic perquè “és impecable” d’acord amb tota la normativa.

Poques hores després de rebre la interlocutòria, Simó ha criticat que determinats jutges del TSJC “escoltin més” el que diu una associació que el que diu un consens social i polític majoritari a Catalunya. “A la interlocutòria es fan apreciacions que van molt més enllà de les esperables en un tribunal. S’extralimita en les seves funcions com fa temps que fa aquest tribunal”, ha afegit.

La consellera Simó ha lamentat que la suspensió del decret per part del TSJC tindrà una afectació “evident” en els centres que el curs vinent havien d’adaptar els seus projectes lingüístics de centre a la nova normativa. Amb tot, ha dit que confien “plenament” en la manera com s’ha redactat i que finalment es pugui implementar “per garantir la igualtat d’oportunitats que representa”.

Simó ha reconegut que la decisió del TSJC no els ha agafat per sorpresa perquè ja fa temps que alguns dels seus jutges han decidit que, sense tenir les funcions legislatives ni executives necessàries, “son ells els que han de dir com s’ha d’organitzar el sistema lingüístic a l’educació catalana”. “Hem reclamat sempre que en la separació de poders cadascú ha de poder fer la tasca que té encomanda i la que es vol arrogar el TSJC pertoca al Parlament de Catalunya i al Govern”, ha reblat.