18
Dim, Maig
40 Articles Nous

En directe: En joc

 Llagostera Ràdio on-line

Un dels exemples d'abella gegant de la resina detectada a Catalunya. / Foto: CREAF

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les abelles gegants de la resina han aterrat a la Catalunya. Un equip d'investigadors ha confirmat la presència d'aquest tipus d'insecte de grans dimensions.

Prové de l'Àsia, i s'ha vist en dos punts d'Olot, dos punts més de Sant Celoni i un altre a la Garriga (Vallès Oriental).

Aquest tipus d'abelles poden arribar a mesurar 2,5 cm. Construeixen els seus nius en forats dels troncs i totxanes a base de resina, argila i petits trossos de fusta. De fet, els experts asseguren que podria haver arribat a Europa a partir del comerç de fusta amb països com la Xina i el Japó.

A diferència de les abelles de la mel, aquesta espècia és molt solitària i no viu en colònies. Segons un investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Carlos Hernández-Castellano, això comporta que sigui una espècie inofensiva per als humans. El fet de viure en solitari els converteix en animals més cautelosos a l'hora d'atacar, ja que "la mort de la mare seria catastròfica per a la descendència". Tot i així, Hernández-Castellano avisa que l'abella de la resina "ens pot picar si se sent amenaçada".

Les dimensions de l'abella gegant de la resina pot comportar algunes confusions de lluny amb una vespa asiàtica. De tota manera, un dels investigadors del CREAF, Constantí Stefanescu, ha matisat que aquest tipus d'abella "té pèls que li serveixen per transportar el pol·len" com la resta d'espècies d'aquest insecte, mentre que les vespes no tenen aquesta pilositat.

Stefanescu ha apuntat que també es poden diferenciar pels hàbits. Mentre que les abelles s'alimenten del pol·len i del nèctar de les flors, les vespes s'alimenta d'altres insectes i viuen en colònies dins els ruscos que construeixen.

Una abella que ha arribat per quedar-se
Els dos investigadors apunten que aquesta espècia d'abella hauria arribat a Catalunya ara fa un any i ja s'hi ha establert. A més, tot fa pensar que s'expandirà per tota la península Ibèrica, ja que pot crear un niu en qualsevol forat i això fa que es pugui moure amb certa facilitat.

A més, els dos investigadors apunten que malgrat que l'abella provinent de l'Àsia tingui una predilecció per alimentar-se de l'acàcia del Japó, també es ho pot fer fàcilment del pol·len d'altres plantes autòctones. Això garantiria la seva supervivència en terres catalanes.

Una abella que no competeix amb les espècies autòctones

Els membres de CREAF asseguren que "en altres sistemes on l'abella gegant de la resina és exòtica s'han detectat molts pocs casos de competència directa amb abelles autòctones". Aquest és un dels principals trets diferencials de l'expansió d'altres insectes, com ara les vespes asiàtiques que estan provocant una alta mortalitat en les abelles de la mel.

De tota manera, Hernández-Castellano ha garantit que l'alta capacitat de reproducció i dispersió de les noves abelles és tan alta que "són pràcticament impossibles d'eradicar". El que sí que recomana l'investigador és evitar plantes exòtiques en jardins i parcs públics com ara l'acàcia del Japó.

Hernández-Castellano ha reblat que l'acàcia del Japó facilita la introducció de les abelles de la resina, però a més "és una espècie tòxica que ha provocat casos de mortalitat en abelles autòctones".

Vota el número 1

Pel 21 de maig

COL·LABORADORS