En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les dades del Ministeri d'Indústria confirmen que l'augment del 15% que van registrar les exportacions gironines al juliol va ser, realment, una flor d'estiu.

I és que a l'agost, les vendes de les empreses gironines a l'exterior han tornat a entrar en números negatius.

En concret, durant aquest mes s'han fet exportacions per valor de 370,5 milions d'euros, cosa que suposa una caiguda del 5,5% en comparació amb el mateix període del 2017.

L'estadística confirma que els dos sectors que són motor de l'economia gironina (l'alimentari i el químic) han perdut embranzida. I això, després que al juliol tornessin a remuntar vendes (de fet, aquell mes, les exportacions de les químiques gironines van arribar a créixer fins a un 36%).

Les dades del Ministeri recullen que, durant l'agost, l'alimentari gironí ha venut un 4,3% menys en mercats exteriors (178,8 milions d'euros). I dins aquest sector, la preeminència del clúster carni és innegable, perquè suposa més del 60% de les vendes (109,24 milions d'euros).

Ara bé, aquell sector que realment ha passat un mes negre és el de les químiques. De veure com les seves exportacions creixien amb força durant el juliol, ara a l'agost ha vist com les seves vendes a l'exterior no només es frenaven, situant-se en 55,3 milions d'euros, sinó que fins i tot arribaven a caure fins a doblar la mitjana. I és que, en aquest cas, d'un any per l'altre el descens d'exportacions ha estat del 10,6%.

Els descensos que han registrat les exportacions gironines a l'agost fan que, de retruc, en l'acumulat de l'any encara s'estigui per sota dels registres del 2017. Els bons registres del juliol van permetre reduir aquest diferència fins al -0,8%. Però ara, un cop incorporades les dades d'agost, el descens ja s'ha enfilat fins al -1,5%.

En total, en el que portem de 2018, les empreses de la demarcació han exportat per valor de 3.543,8 milions d'euros. Caldrà veure si, en el que queda d'any, les firmes gironines podran remuntar registres.

Al costat dels productes, l'estadística del Ministeri també recull quins són els principals destins de les exportacions gironines. I aquí, com ja és habitual, les dades fan palès com les empreses del territori continuen apostant pel seu mercat tradicional (la Unió Europea).

El país que rep el gruix de les exportacions és França, on a l'agost s'hi van fer vendes per valor de 93,14 MEUR. I de fet, aquest país es troba molt per damunt de la resta, ja que a França el segueixen Alemanya (26,97 MEUR), Itàlia (22,85 MEUR), Portugal (21,92 MEUR) i el Regne Unit (20,70 MEUR).

El sisè lloc de la llista ja l'ocupa, però, la Xina (on a l'agost les empreses gironines hi van exportar productes per valor de 17,53 MEUR). Com a destins extracomunitaris, destaquen també Corea del Sud i els Estats Units (que ocupen, respectivament, el novè i desè lloc de la llista).

Per últim, l'estadística del Ministeri també permet veure com, durant l'agost, les vendes a l'exterior que es fan des de les comarques gironines continuen essent superiors a les importacions (ja que aquestes últimes s'han situat en 190,8 milions d'euros davant els 370,5 milions d'euros de les exportacions). Ara bé, sí que cal dir que, durant l'agost, allò que es va importar de mercats exteriors va créixer un 7,4% en comparació amb el mateix mes del 2017.

Vota el número 1

Pel 15 de desembre

COL·LABORADORS