En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una pacient fent rehabilitació a l'hospital de dia de malalties neurodegeneratives de Salt. / Foto: IAS

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El servei, ubicat al centre sociosanitari La República, del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, està dotat amb 25 places i i un equip de professionals multidisciplinari.

L'equip s'ocupa de tractar, en diferents àrees, els dèficits específics que formen part d'un tractament global per millorar la qualitat de vida de les persones ateses. Està format per metges rehabilitadors, psiquiatres, psicòlegs, neuropsicòlegs, fisioterapeutes, terapeuta ocupacional, logopeda, dietista, i treballador social.

L'hospital de dia va atendre l'any passat 242 persones, un 11,52% més que al 2016. A banda dels diagnòstics amb més prevalença, també atenen pacients amb traumatismes cranioencefàlics, lesions medul·lars, amiotròfies i altres diagnòstics neurològics com ara la Corea de Hungtington. La mitjana de sessions per pacient és de 34 i cada pacient rep una mitjana de dos tipus de tractaments. L'any 2017 es van realitzar en conjunt més de 8.000 sessions i gairebé 14.700 tractaments. L'edat mitjana dels pacients és de 51 anys.

La Fundació Esclerosi Múltiple ha donat al centre una grua de suspensió per a la rehabilitació i moviment dels pacients valorada en més de 12.000 euros. L'acte oficial de la donació s'ha fet aquest dijous a l'hospital de dia, amb la participació del president de l'IAS, Joan Profitós, el gerent de la institució, Joaquim Casanovas, la presidenta de la FEM, Maria José Abella, i la directora executiva de l'entitat, Rosa Masriera. Els professionals del centre han explicat els beneficis i ús del nou aparell per a tots els pacients que s’hi tracten.

L'hospital de dia s'estructura per àrees d'atenció. Des de l'àrea mèdica rehabilitadora es fa el control mèdic del pacient ingressat, amb una valoració dels tractaments en relació amb la discapacitat deguda a la malaltia, i altres valoracions específiques, si el pacient les requereix. Des de l'àrea de fisioteràpia es tracten les funcions motores i sensitives i es proporciona l'ajuda que necessita el pacient per mantenir la màxima autonomia. L'hospital també disposa d'una àrea de nutrició orientada a disminuir el risc de complicacions.

Des de l'àrea de psicologia es tracten els processos d'acceptació i adaptació al diagnòstic i a les seqüeles que les diferents patologies comporten, i també s'hi treballa la prevenció i tractament de les alteracions emocionals i conductuals, a través de les intervencions individuals, familiars o grupals.

El servei també disposa d'una àrea de teràpia ocupacional que treballa amb el pacient les deficiències cognitives, amb l'objectiu d'aconseguir un major grau de funcionalitat i d'autonomia. Per la seva banda, el neuropsicòleg fa la valoració de les funcions cognitives alterades del pacient afectat, per programar, a partir d'aquí, el pla de rehabilitació cognitiva, segons el nivell i les característiques individuals de cada persona. Amb la teràpia recreativa es reforcen altres disciplines rehabilitadores, amb la finalitat de motivar l'usuari i promoure la seva autonomia personal des de la vessant lúdica. També es disposa d'un logopeda per al tractament de les alteracions de la veu, la parla, el llenguatge i deglució.

Finalment, des de l'àrea de treball social sanitari ajuden els pacients en les necessitats socials i familiars que puguin tenir i per abordar situacions de risc i d'exclusió social.

Vota el número 1

Pel 17 de juliol

COL·LABORADORS