En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Imatge exterior del centre de la Misericòrdia de Girona. / Foto: Tània Tàpia (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El centre d'acollida d'infants i noies adolescents Misericòrdia de Girona pateix un problema de sobreocupació.

Així ho ha denunciat la UGT, que assegura que tot i que l'equipament públic té capacitat per a 36 persones actualment n'hi ha més de 50.

El responsable d'UGT dels centres públics de la infància de la DGAIA, Pedro González, assegura que fa temps que pateixen aquest problema i que es deu, sobretot, a l'arribada constant de noies menors no acompanyades, conegudes com a MENA. "La situació s'està enquistant i ja no és puntual", insisteix.

"Es pot entendre en casos de centres que resolen situacions d'urgència però no en centres com aquest, que són d'acollida i que tenen una altra funció", remarca. En aquest sentit, explica que la Misericòrdia té l'objectiu de reproduir al màxim un entorn "familiar normal" i que això es fa a través de grups reduïts.

El problema de la sobreocupació que pateixen, però, fa molt difícil aconseguir-ho tenint en compte les instal·lacions i el personal que tenen. "D'aquesta manera és perd el servei que hem de donar en aquest tipus de centres", afegeix.

González assegura que ja han comunicat a la Direcció General de la Infància i la Adolescència (DGAIA) la seva situació i que, "en petit comitè", els reconeixen que tenen raó. "Els hem dit que el primer que han de fer és respectar l'encàrrec que té aquest centre i que si hi ha 36 places, s'ha de respectar", insisteix. "Sabem que hi ha el problema de l'arribada massiva de MENA però no podem deixar-ho en mans del sistema d'atenció a la infància", afegeix.

Al seu entendre, la problemàtica s'hauria d'abordar com un "fenomen migratori" i no permetre que la DGAIA ho assumeixi "amb les condicions i el personal que té".

El centre de la Misericòrdia té adjunt un altre centre de menors adolescents, l'Oikia. L'equipament es va obrir l'any 2017 amb 20 places però, el mes de juny passat, la DGAIA va fer una modificació que va permetre doblar-ne la capacitat amb més d'una quarantena de joves. El canvi formal es va fer després que el Síndic de Greuges detectés una sobreocupació de les instal·lacions. Aquesta situació provoca que a hores d'ara els dos centres sumin prop d'un centenar de menors.

Vota el número 1

Pel 7 d'octubre

COL·LABORADORS