En directe: El xou de la sostenibilitat

 Llagostera Ràdio on-line

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, l'alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, i el tinent d'alcalde de Salt, Àlex Barceló. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Ja fa un any que el Jutjat d'instrucció 2 de Girona va resoldre apartar l'empresa privada Girona S.A. de la gestió de l'empresa mixta per donar-la als tres ajuntaments.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha explicat que això ha permès, finalment, que els ajuntaments tinguin accés a tota la informació relacionada amb inversions a la xarxa d'abastament, obres executades i reposicions que l'empresa privada estava obligada a fer.

Durant aquest temps, els ajuntaments han encarregat diversos informes interns per esclarir si l'empresa privada ha causat un perjudici als ajuntaments o si ha actuat amb "deslleialtat" durant els anys que ha assumit la gestió del servei d'aigües.

Un d'aquests informes, encarregat a les intervencions municipals, analitza el període 2014-2015 i detecta diverses possibles irregularitats. "Hi ha certes incidències sobre si s'han dut a terme totes les inversions i les reposicions i, també, sobre si el laboratori que van construir està sobredimensionat", ha recordat Madrenas.

Els ajuntaments ja van fer públics els resultats provisionals de l'auditoria, que ara ja és definitiva i passarà pels plens dels tres ajuntaments. A més, els responsables polítics han resolt encarregar un nou informe per quantificar el possible perjudici econòmic que la gestió de Girona S.A. pot haver provocat als ajuntaments. "Volem ser molt rigorosos i volem tenir un document que acrediti si hi ha hagut aquest perjudici", ha exposat l'alcaldessa.

Però no és l'única decisió que han adoptat els ajuntaments que des de fa un any han assumit la gestió d'Agissa per ordre judicial. Madrenas ha detallat que també han resolt encarregar una auditoria externa que analitzi totes les actuacions entre els anys 1992 i 2012, un informe "imprescindible" perquè els ajuntaments puguin assumir la gestió pública de l'aigua un cop acabi la concessió (prorrogada fins al 2020).

Aquesta auditoria es basarà, sobretot, en detectar possibles incompliments de contracte en dos àmbits: les inversions i les reposicions. Un informe de l'àrea de sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona ja apunta a que hi ha indicis que assenyalen que Girona S.A. no ha fet totes les inversions acordades. El nou informe que preveuen encarregar haurà d'acreditar el grau d'incompliment i quin és el possible dèficit en les inversions que havia de fer la part privada.

En relació a les reposicions, l'àrea de sostenibilitat també ha detectat que no s'haurien reposat centenars de quilòmetres de canonades o instal·lacions de vida útil esgotada. En aquest punt, els ajuntaments han decidit encarregar a Girona S.A un inventari actualitzat de l'estat de la xarxa i de les instal·lacions per poder "calcular exactament" el valor de les reposicions que no s'han dut a terme.

Segons ha detallat Madrenas, l'objectiu dels tres ajuntaments és poder posar xifres al greuge que la gestió de Girona S.A. ha pogut causar a les administracions públiques, un procediment que discorre en paral·lel a la investigació judicial oberta. Els resultats podran servir, per una banda, per analitzar si hi ha opcions legals per rescindir la concessió per incompliments de la part privada abans que acabi la pròrroga del contracte, el 2020, o, per l'altra, per poder fer les reclamacions oportunes en el moment en què liquidin la concessió.

L'alcaldessa afirma que, en base a la informació que han pogut anar analitzant al llarg d'aquest any, tenen indicis "molt fonamentats" que Girona S.A. no va actuar "ni lleialment ni amb honestedat" cap als ajuntaments i que, de fet, han tingut "voluntat obstruccionista" per evitar que els consistoris coneguessin el detall de la gestió.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS