En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Foto de família de l'acte de presentació del conveni fluvial per protegir l'estany de Sils.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'acord preveu una anàlisi i diagnosi de l'estat del medi i la definició d'accions i actuacions de conservació.

El conveni de custòdia fluvial que ha de protegir més de 30 hectàrees de l'estany de Sils l'han signat aquest divendres l'ACA, l'Ajuntament de Sils, la Fundació EMYS i la Fundació Catalunya la Pedrera.

L'acord busca preservar i millorar l'espai, dins els termes de Sils, Caldes de Malavella i Maçanet de la Selva, recuperant la riquesa biològica d'una de les zones humides més importants de Catalunya.

L'àrea protegida inclou 12 hectàrees de l'estany, la riera de Santa Maria i la sèquia de Sils (7 quilòmetres), diverses finques adjacents, algunes de les quals són propietat de la Fundació Catalunya La Pedrera (amb un total de 14 hectàrees més), i 20 finques més amb contractes privats de custòdia que estan a la zona humida de Sils.

Entre els objectius principals hi ha la recuperació i millora dels diferents hàbitats, dels processos ecològics i biodiversitat dels espais naturals del conveni, fomentar el coneixement, la recerca i la sensibilització de la natura en els espais naturals inclosos al conveni. També es definiran accions d'educació ambiental.

El consell d'administració de l'ACA va aprovar el 14 de desembre de 2016 el model de conveni marc elaborat amb la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), per establir acords amb les entitats per a la protecció i el desenvolupament dels ecosistemes aquàtics.

El document ha servit per fixar i aplicar el mateix model amb les entitats de custòdia. D'aquesta manera, les entitats signants poden accedir a les ordres de subvenció que l'ACA atorga per a la restauració de trams fluvials i zones humides en règim de custòdia fluvial.

Actualment, hi ha cinc convenis de custòdia signats. En concret, amb la fundació EMYS a la riera de Santa Maria, l'Associació ambiental La Sínia al Baix Gaià, la Fundació Aurora al riu Francolí (Tarragona-El Morell), i al torrent del Bogatell, amb el Museu del Ter i la Universitat de Vic per rieres de la Costa Brava, i el Consorci del Ter per a l'estudi i l'encàrrec de gestió d'actuacions de custòdia fluvial del bosc de ribera al riu Ter als termes municipals de Foixà i Colomers.

Paral·lelament, s'està treballant en altres propostes com la del Grup Natura Freixe al meandre de Riba-roja, la zona de Sebes i el meandre de Flix, així com amb la de l'Ajuntament de Granollers al riu Congost, entre d'altres.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS