En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio emissió en directe:

Enregistrament de cançons de tradició oral de Càntut. / Foto: Càntut

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El projecte 'Càntut. Cançons de tradició oral' treballant per recopilar i difondre les cançons de tradició oral de les comarques gironines a través de diferents vessants: arxiu, festival i produccions pròpies.

L'arxiu de cançons ha superat aquest mes de juliol la xifra dels 2.000 enregistraments, que es poden consultar en obert a www.cantut.cat. El cançoner en línia actualment consta de 2.023 cançons i de 1.197 transcripcions a partitures.

El nombre d'informants (persones grans que han cantat les cançons que recordaven) són 418 mentre que la xifra de caçadors i caçadores de cançons (les persones que a escala individual han gravat familiars o veïns i ho han compartit amb el projecte) se situa en 126. Pel que fa al nombre de poblacions, actualment l'arxiu té enregistraments de 102 municipis gironins.

La finalitat és tenir un arxiu únic etnomusicològic, obert, col·laboratiu i a disposició de tothom que vulgui consultar algun dels materials disponibles. També ofereix als pobles una oportunitat per redescobrir el seu patrimoni, difondre'l a les escoles i compartir-lo amb les famílies i la comunitat.

Actualment, el projecte segueix fent recerca de noves cançons per incorporar a l'arxiu i, en els darrers mesos, han fet treball de camp a diferents poblacions de comarques gironines com ara Blanes, Maçanet de Cabrenys, Banyoles, Vilafreser, Arbúcies i Sant Joan de les Abadesses. En aquest darrer municipi, la sessió de gravació amb el pastor Joan Piella, Pipa, ha permès recopilar, entre d'altres, cançons com 'El mosso i el mal amo' (una balada antiga molt cantada al Ripollès).

Càntut també fa recerca de cintes de casset o de vídeo antigues que continguin cançons o cantarelles tradicionals i populars. Cantades de goigs, àpats familiars, trobades d'amics, festes de poble, treballs escolars o gravacions casolanes poden ser d’interès per al projecte. Per això, posen a disposició de tothom que hi vulgui col·laborar el correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Per seguir donant vida al repertori de transmissió oral de les comarques gironines i continuar impulsant moments per cantar en comunitat, Càntut ja té la vista posada a la novena edició del festival, que tindrà lloc del 14 al 16 de novembre de 2025 a Cassà de la Selva.