En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Interior del box de la UCI de malalts crítics que ha entrat en funcionament al Santa Caterina de Salt. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'hospital Santa Caterina de Salt ha posat en funcionament la nova Unitat de Cures Intensives per a pacients crítics del propi hospital com de tota la Regió Sanitària de Girona.

És la primera UCI de l'Estat que és "multinivell i multicèntrica" perquè el servei està coordinat i centralitzat des del servei de medicina intensiva de l'hospital Josep Trueta, que continuarà tenint la UCI per a crítics de major complexitat (nivell 3).

Hi treballen uns quaranta professionals. La coordinació està en mans del cap de medicina intensiva del Trueta, Josep Maria Sirvent. "Habitualment les UCI estan dins un mateix hospital; no és que sigui pionera però sí que és especial perquè els dos centres hospitalaris estan a uns tres quilòmetres", ha precisat.

La posada en marxa s'està fent de forma progressiva. El 14 de desembre va ingressar el primer pacient d'un postoperatori complex del Santa Caterina i es preveu que a mitjans de gener ja tingui els vuit llits dels vuit boxs oberts. De moment, n'hi ha sis de disponibles i un altre box específic per a cures.

L'hospital Trueta atén uns 725 pacients a l'any a l'UCI per a crítics més complexos. Es calcula que uns 160 pacients s'havien de traslladar fins ara a centres hospitalaris barcelonins perquè el centre de referència gironí estava ple.

"A la regió sanitària hi havia un dèficit de llits de malalt crític i aquesta unitat donarà resposta a les necessitats en el pla d'hivern i en les urgències de tota la regió", ha detallat el gerent del CatSalut, Miquel Carreras, qui ha subratllat que el Santa Caterina "puja de nivell".

La nova unitat atendrà uns 350 pacients a l'any amb una mitjana d'estada de sis dies. La seva posada en marxa repercutirà especialment al Trueta, que ja no haurà d'atendre aquests pacients menys crítics i, al mateix temps, permetrà incrementar l'activitat d'especialitats com cardiologia a Salt que fins ara no comptava amb un espai per a postoperatoris crítics.

Els protocols es mantindran com fins ara, de manera que patologies com ictus o politraumàtics seguiran al Trueta però d'altres de menys complexitat, com ara insuficiències respiratòries o postoperatoris complexos s'atendran a la del Santa Caterina.

El doctor Sirvent ha subratllat que en cap cas hi haurà pacients crítics del Trueta que aniran al Santa Caterina en cas que millorin. Ara bé, sí que es podrà donar el cas de pacients del Santa Caterina que seran traslladats al de Girona si el seu estat empitjora. Els casos de lesions medul·lars i cremades continuaran traslladant-se al Vall d'Hebron de Barcelona.

La nova UCI ocupa uns 740 metres quadrats i compta també amb control d'infermeria, usos del personal, sales de treball i espais per a familiars. Està al costat de l'àrea quirúrgica i a prop de les urgències. Cada box fa uns 20 metres quadrats i està equipat amb alta tecnologia: grua de sostre, llit electrònic connectat al sistema, sistema de vídeovigilància, tancament de portes automàtiques i vidres electropolaritzats que s'enfosqueixen quan es desitja per oferir més intimitat al pacient.

També compten amb llum natural i vistes a l'exterior i funciona com a una "unitat de portes obertes" on no hi haurà horaris restringits per a familiars. Per entrar, però, hauran de vestir-se amb bates i netejar-se bé les mans. Segons ha explicat la supervisora infermera de la UCI, Elena Gil, es pactaran les visites amb el pacient en funció del seu estat per "humanitzar" més el tractament i afavorir la seva recuperació.

El cost de l'obra i equipament és de 3.170.000 euros. El projecte arquitectònic és de l'estudi Vitaller Arquitectes. De cara a l'any vinent o el següent, el Santa Caterina també preveu iniciar les millores a l'hospital de dia, incorporant l'espai on es guardaven els historials clínics.

Vota el número 1

Per l'1 de juliol

COL·LABORADORS