En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una fotografia feta des de l'Observatori Astronòmic d'Albanyà.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A partir del març, l’Observatori Astronòmic Albanyà, a l'Alt Empordà, es converteix en el primer centre català a col·laborar amb el seguiment de la nau especial TESS de la NASA.

“Han estat mesos de treball dur per arribar al nivell de precisió necessari per tal de realitzar trànsits exoplanetaris”, celebra el director de l’Observatori, Pere Guerra, que confia a poder donar més detalls de la missió TESS a partir del mes de març, quan el centre astronòmic tornarà a obrir les seves portes.

Sobre la investigació exoplanetària, Guerra, creu que s’està vivint “una època daurada” amb la confirmació de “més de 3.900 mons més enllà del sistema solar”, i confia que amb la missió TESS de la Nasa aquest nombre “s’elevi a més de 5.000 en els propers mesos”.

Pel què fa a la investigació científica, un any i mig després de la seva inauguració, l’Observatori acaba de publicar la seva primera investigació científica al prestigiós diari ‘Astronomy & Astrophisics’.

Durant mesos d’estudi el centre ha refinat el període orbital de Quatar-3b (un planeta fora del sistema solar de la mida de Júpiter), una aportació científica que se suma a les de 34 investigadors més de 15 països, entre ells, l’Institut de Ciències de l’Espai. La investigació ha estat coordinada per Matthias Mallon, del Leibniz-Institut d’Astrofísica de Potsdam.

L’Observatori Astronòmic Albanyà es troba dins del PEIN Alta Garrotxa, al municipi d’Albanyà, a només 30 minuts de Figueres i adjacent al càmping Bassegoda Park.

L’excepcional qualitat del cel d’Albanyà el va fer mereixedor dels certificats Starlight i de Parc Internacional de Cel Fosc, el primer de l’Estat. A més, és el primer indret de tot el món a rebre aquests dos certificats.

Les instal·lacions de l’Observatori Astronòmic Albanyà compten amb el telescopi més gran de les comarques de Girona. El centre es va inaugurar l’estiu de 2017 i, en aquest temps, ja hi han passat més de 5.000 visitants. L’OAA va engegar la temporada 2018 amb la novetat d’una grada calefactada que permet observar els estels fins i tot a l’hivern.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS