En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Agents de la Policia Municipal de Girona inspeccionant dos joguines d'un dels comerços de la ciutat. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Per cinquè any consecutiu la Policia Municipal de Girona ha engegat la campanya 'Joguina segura' aprofitant les dates nadalenques en què es compren moltes joguines.

El cos policial porta a terme una inspecció a diferents establiments de la ciutat per tal de garantir que tots els productes compleixen amb la normativa.

El vicealcalde de Girona, Eduard Berloso, ha assegurat que quan van començar amb aquesta campanya "es va donar una alarma d'inseguretat de moltes joguines de fora". Per això el cos policial també ha intentat fer pedagogia en els establiments, recordant-los que qualsevol producte a la venda ha d'estar etiquetat en castellà o català, ha d'indicar per quina edat està pensat i també cal que s'especifiqui el fabricant.

La campanya arrenca amb la distribució d'uns tríptics informatius a tots els comerços sobre la normativa europea. Una vegada totes les botigues ja tenen la informació, hi ha una inspecció dels agents de la Policia Municipal de Girona.

El cos escull aleatòriament un conjunt d'establiments i una vegada dins comença a revisar tots els objectes, un per un. Si alguna joguina no compleix la normativa, n'apunten la referència. Al final, s'explica als venedors totes les anomalies trobades.

En una segona inspecció, si els productes que havien detectat que no estaven ben etiquetats segueixen a la venda, els retiren i els destrueixen.

De tota manera, l'inspector en cap del cos policial, Joan Jou, ha detallat que cada vegada hi ha menys objectes que no compleixen la normativa. Jou ha recordat que la primera vegada que van fer la campanya hi havia prop de 2.240 productes que van retirar, però que "l'any passat vam acabar amb 40".

Segons el cap del cos policial es tracta d'una campanya "ben assolida pels comerciants" i això ha fet que es revisin bé cada producte abans de posar-lo a la venda.

A banda, els agents de la Policia Municipal de Girona també comproven que els establiments compleixin amb tota la normativa de comerços. Jou ha detallat que la policia també mira "que es compleixin els horaris d'obertura i tancament, que tinguin fulls de reclamació o que els tiquets cobreixin totes les garanties".

A més, el cos policial també realitza inspeccions de forma conjunta amb la Seguretat Social per tal que es compleixin les normes de contractació. Berloso ha afirmat que fa cinc anys havien detectat que "hi havia un abús de contractació de joves que no podien treballar" i per això van optar per investigar les contractacions dins de la mateixa campanya.

De tota manera, Jou ha avançat que les infraccions per contractació també han baixat molt i tan sols es registren entre un i dos casos en les últimes edicions d'aquesta campanya.