Llagostera Ràdio on-line

Fotografia de Carles Rahola. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Teatre Municipal de Girona acollirà el diumenge 24 de febrer al migdia la lectura dramatitzada 'Reivindicant Egmont i Carles Rahola.

Per la llibertat i contra la repressió'. Es tracta d'un acte solidari, per això tant músics com actors treballaran desinteressadament i cediran els drets d'execució a la Comissió de la Dignitat per poder enregistrar i difondre la representació de manera gratuïta per qualsevol mitjà.

A més, els fons que es recaptin es destinaran directament a la Caixa de la Solidaritat.

'Reivindicant Egmont i Carles Rahola. Per la llibertat i contra la repressió' vol condemnar els actes de tirania i homenatjar les víctimes de la repressió política, especialment les figures del comte d'Egmont, condemnat pel Tribunal dels Tumults i executat ara fa 450 anys, i la del periodista Carles Rahola, condemnat a mort i afusellat pel règim franquista en fa 80.

Segons ha explicat el coordinador de la Comissió per la Dignitat, Josep Cruanyes, també és una denúncia a la repressió política que pateixen actualment les persones processades, empresonades i exiliades per defensar la llibertat i els drets de Catalunya.

Perseguint aquest objectiu, l'espectacle consistirà en una lectura dramatitzada de l'obra que va escriure l'any 1787 Johann Wolfgang von Goethe sobre el comte Egmont. La mateixa peça que, uns anys més tard, Ludwig van Beethoven va acompanyar amb orquestra i que, posteriorment, Carles Rahola va citar en un dels seves editorials, on va comparar l'obra –llavors reinterpretada per l'Orquestra Simfònica de Girona- amb el context bèl·lic contemporani i de defensa dels drets de Catalunya.

Es tracta, doncs, d'una proposta plena de simbolismes i coincidència per traçar un fil argumental per condemnar "la repressió contra les idees" perpetrada per part de l'estat espanyol durant segles.

Carles Rahola va ser afusellat pels franquistes el 15 de març de 1939, va 80 anys, i va ser l'inici d'una repressió que van representar a Catalunya 66.000 consells de guerra. Així, l'acte també vol ser un homenatge i un recordatori de totes persones que van ser assassinades com Rahola, les que van patir presó o es van haver d'exiliar.

A més, enguany també es compleixen 450 anys de l'assassinat del comte Egmont a Flandes per part de les tropes espanyoles del Duc d'Alba per haver estat tolerant amb el moviment hugonots a Flandes. Goethe i Beetoven van voler fer d'aquesta obra un crit contra la tirania dels estats per denunciar el patiment d'un poble davant la injustícia, per la lluita per la llibertat i contra l'opressió.

Un clam que ara es trasllada i s'actualitza a Girona. L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha subratllat que la cultura és una eina que permet defensar les llibertats i els drets humans i, per això, exposa que la lectura musicada serveix per "denunciar la repressió política i homenatjar aquells qui van morir per posar en entredit els règims polítics del moment".

L'Orquestra Simfònica de Girona, desapareguda el 1937 durant la Guerra Civil espanyola, tornarà de forma simbòlica per musicar l'espectacle, que comptarà amb la col·laboració de 45 músics i amb el lideratge de Daniel Mestre com a director musical, de Jaume Mallofré com a director d’escena i del Joaquim Rabasseda com a coordinador del projecte teatral.

Les entrades per a l'espectacle es poden comprar a través del web del Teatre Municipal i tenen un cost d'entre 10 i 25 euros. En paral·lel, l'editorial Curbet també reeditarà el llibre en català. El text traduït per Joaquim Pena el 1935 i editat per l Generalitat el 1938 va ser destruït pel franquistes.