En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Vista de l'interior de la Gran Carpa del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or de Girona. / Foto: Festival Internacional del Circ Elefant d'Or

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Festival Internacional de Circ Elefant d'Or de Girona ha tingut 33.297 espectadors en la 8a edició que s'ha fet entre el 14 i el 19 de febrer, fet que suposa un nou rècord d'assistència.

Dins d'aquesta xifra, destaca l'augment de públic que prové de fora de la demarcació gironina.

En aquest 2019, un 28% del públic venia de la resta de Catalunya, mentre que l'any passat era un 19%. Un altre 28% dels espectadors eren de la ciutat i un 37% de les comarques gironines.

Per altra banda, el director del festival, Genís Matabosch, ha destacat que en aquesta edició també han registrat un creixement en el públic francès. De fet, el director ha afirmat que en algunes de les representacions d'entre setmana a la tarda "hi havia gent sobretot de França" que havia organitzat autobusos per venir fins a la ciutat. Matabosch ha assegurat que alguns d'ells havien vingut des de Marsella.

L'increment de públic de fora de Girona ha provocat que la gent també s'hagi quedat a menjar a la ciutat. Les enquestes que han fet els organitzadors del festival estimen que més del 35% del públic va anar a menjar en un restaurant de Girona abans o després de veure la funció i que prop d'un 10% també es va quedar a dormir.

Pel que fa a les funcions escolars, fins a 8.021 alumnes de 73 centres de diferents punts de Catalunya han assistit a les quatre representacions organitzades en horari lectiu. Això representa un 93.62% d'ocupació.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha afirmat que aquesta és un política cultural molt valuosa, ja que els espectadors del circ "en molts casos no són consumidors d'un altre tipus de cultura". Madrenas creu que si els alumnes de les escoles van al festival circense gironí, es poden "sentir seduïts per consumir en un futur altres disciplines culturals".

A més, la fundació Circus Arts Foundation també ha entregat 550 entrades a col·lectius com MIFAS, Creu Roja, Càritas o també els Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona perquè aquests les repartissin entre els seus usuaris. D'aquesta manera, Matabosch ha defensat que es garanteix l'accés del festival "a tot tipus de públic".

Durant el balanç de la 8a edició del Festival Internacional del Circ de Girona, el seu director també ha aprofitat per desmentir qualsevol tipus de "tracte de favor" per part de les administracions que hi participen. Matabosch ha recordat que la col·laboració pública representa un 29% del pressupost del festival i consta de tres subvencions: una de la Generalitat de Catalunya, una altra de la Diputació de Girona i una última de l'Ajuntament. Cada una d'elles supera lleugerament els 60.000 euros.

A finals de gener, el grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Girona va denunciar que el consistori donés un tracte de favor als organitzadors del circ perquè els perdonaven la taxa d'ocupació de l'espai públic. Davant d'aquestes acusacions, Madrenas ha anunciat que "s'ha pagat el que s'havia de pagar". De tota manera, el director del festival, Genís Matabosch, ha recordat que "tots els festivals que tenen un conveni amb l'Ajuntament de Girona no paguen el lloguer dels equipaments".

A més, Matabosch ha detallat que com que Fira de Girona no és un equipament completament públic, la fundació Circus Arts Foundation –que organitza el festival del circ- ja ha pagat 28.995,35 euros a Fira de Girona per utilitzar els seus espais. "M'indigna, em molesta i m'ofèn que m'acusin de tracte de favor", ha reblat Matabosch.

D'altra banda, el director del festival s'ha mostrat "sorprès" que alguns artistes i companyies circenses s'haguessin queixat de la manca de contractació dels professionals locals en el festival. Davant d'això, Matabosch ha recordat que des del primer dia hi ha la Cúpula de les Arts disponible "sense cap càrrec" per assajar i portar-hi a terme espectacles de circ.

De tota manera, el també responsable d'aquest equipament privat a la ciutat, Genís Matabosch, ha afirmat que des de l'octubre "no hem tingut ni una sola petició" per part de cap artista. A més, ha assegurat que van haver de buscar un espectacle de circ "a corre-cuita" per programar-lo durant el festival perquè volien donar a conèixer auqestes instal·lacions.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona també s'ha mostrat "oberta a qualsevol proposta" que plantegin les companyies de circ, però ha remarcat que fins a dia d'avui ningú els hi havia presentat cap projecte. Tot i així, ha anunciat que si tenen cap idea de fer un espectacle, que vagin a presentar-lo a l'Ajuntament. "Des de fa anys estem al costat dels nous talents", ha conclòs Madrenas.

Vota el número 1

Pel 9 de desembre

COL·LABORADORS