En directe: Esports en xarxa

 Llagostera Ràdio on-line

Una de les ponents en les jornades de formació d'emergències. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un centenar de professionals sanitaris i les emergències participen avui en una jornada de formació per unificar protocols i millorar la coordinació davant incidents de múltiples víctimes.

L'objectiu final és aconseguir "atendre millor el màxim nombre de pacients en el menor temps possible" i això requereix la coordinació i organització de tots els recursos sanitaris i no sanitaris que actuen davant aquestes situacions, segons han explicat els seus impulsors.

Per aconseguir-ho, cal formar-se i entrenar-se per estar preparats. Per això s'ha organitzat aquesta jornada, la primera que es fa a la demarcació en aquest àmbit. Entre aquesta sessió i l'anterior que es va fer el 28 de febrer s'hauran format uns 200 professionals. Compta amb la participació d'onze entitats del sector.

La jornada, que porta per títol 'Curs d'aproximació i treball en equip en incidents de múltiples víctimes', està organitzada des del Servei d'Emergències Mèdiques pel Col·legi Oficial de Metges i el Col·legi Oficial d'Infermeria de Girona i s'ha fet a l'auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat a Girona.

En aquesta primera edició, s'ha volgut "donar resposta a la necessitat que els mitjans extrahospitalaris i hospilararis s'organitzin conjuntament i utilitzin un mateix llenguatge" a l'hora de gestionar aquests casos.

Durant tot el dia, s'han fet exposicions i taules rodones per compartir coneixements i saber què fa cada actor davant d'aquestes situacions d'emergència. En aquest sentit, s'han exposat els diferents Plans d'Emergència dels diferents hospitals gironins o del SEM, entre d'altres aspectes.

La directora territorial del SEM a Girona, Anna Fonquerni, ha explicat que fa uns anys els protocols se centraven en traslladar el pacient el més aviat possible del lloc però que ara s'ha canviat l'enfoc.

"Quan s'arriba al lloc de l'emergència, es fa un triatge 'in situ' per decidir quins són les víctimes més greus i traslladar-les a un centre hospitalari en funció d'aquest triatge" per oferir-los la "millor assistència possible". Aquests casos són tot un "repte organitzatiu" que s'ha de fer amb el "mínim temps possible" i, al mateix temps, seguir garantint l'assistència ordinària de les coses que continuen passant al marge dels incidents sobrevinguts.

Pel que fa als protocols, Fonquerni assegura que estan constantment en revisió i subratlla la necessitat de formar i preparar els professionals per atendre aquestes situacions imprevistes. "Sempre pensem en l'atenció sanitària (davant els casos d'incidents amb múltiples víctimes) però hi ha una part molt important que farà que vagi bé com és l'organització" de tots els actors que hi participen, afegeix la responsable del SEM a Girona.

A la demarcació s'han viscut diferents casos d'incidents de múltiples víctimes en els darrers anys. Entre els casos, hi ha per exemple la mort d'una nena en sortir volant un inflable a Vilobí d'Onyar (Selva) el 2017, la intoxicació per coques de Sant Joan a Torroella de Montgrí el 2002 o el naufragi de l'Oca a Banyoles el 1998.

La jornada, la primera que es fa a la demarcació d'aquesta temàtica, ha comptat amb un centenar de participants. En total, hi ha representades onze entitats sanitàries i d'emergència, com ara infermers, bombers o Protecció Civil, entre d'altres. Abans d'aquesta sessió, ja se'n va fer una altra el 28 de febrer passat. En total, hi hauran assistit 200 professionals.

Durant el segon semestre d'enguany es farà una segona fase de formació als diferents hospitals gironins per centrar-se en l'organització del moment de l'arribada del pacient en incidents de múltiples víctimes.

Vota el número 1

Pel 25 de setembre

COL·LABORADORS