Llagostera Ràdio on-line

L'entrada del Bisbat de Girona. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 4 de febrer, el Bisbat de Girona va posar en marxa la comissió diocesana encarregada d'investigar els suposats abusos a menors comesos per l'exrector de Vilobí d'Onyar.

L'han integrat un capellà, un assistent i una psicòloga.

Al llarg d'aquestes setmanes, la comissió de caràcter intern ha fet entrevistes a testimonis que han aparegut als mitjans de comunicació i d'altres persones afectades o relacionades amb els fets. Entre aquests, han recollit la declaració de cinc víctimes que han relatat haver patit tocaments i abusos per part de mossèn Tomàs.

Fonts del Bisbat admetien, durant la investigació, que s'esperaven poder entrevistar-se amb més suposades víctimes. I és que, quan es va engegar la comissió, ja n'hi havia més d'una dotzena que havien denunciat públicament haver patit tocaments i abusos per part de l'exrector.

La resta de testimonis eren persones a qui la comissió ha considerat important prendre declaració perquè que estan vinculats a Vilobí d'Onyar, al col·legi Bell-lloc del Pla o bé en altres llocs on el rector va exercir el seu ministeri.

A més, la comissió també va parlar amb el capellà, que ara té 91 anys. D'ençà del 1999, quan es va retirar, l'exrector s'està en una casa de repòs d'Arbúcies.

Segons informa el Bisbat en un comunicat, la comissió diocesana ha tancat la investigació i ha enviat tota la documentació a la congregació per a la doctrina de la Santa Seu i a la fiscalia. Ara, el Vaticà emetrà una resolució sobre el cas i està per veure què decideix la fiscalia, tot i que segurament els delictes estan prescrits.

Els suposats abusos a menors es repartien entre Vilobí d'Onyar (on el rector va muntar un casal d'estiu i va condicionar un gimnàs al costat de la rectoria), l'escola Bell-lloc de Girona (on el mossèn feia de voluntari a l'oratori) o Siurana d'Empordà (on va exercir el ministeri a finals dels anys 50). La majoria dels abusos, això sí, s'estenien entre els anys 60 i 90.