En directe: Informatiu local i comarcal + Agenda local

 Llagostera Ràdio on-line

Miquel Noguer al mig i els vicepresidents de la Diputació de Girona al darrer ple. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La cordialitat i les paraules d'agraïment entre les diferents forces polítiques representades a la Diputació de Girona han predominat en el que ha estat l'últim ple d'aquest mandat 2015-2019.

Per a alguns, també ha estat una sessió de comiat perquè no repetiran a la corporació. És el cas de Fermí Santamaria (exalcalde de Llagostera), i actual vicepresident del ple; Josep Maria Corominas (exalcalde d'Olot) o Lluís Sais (exalcalde de la Bisbal), que no ha assistit al ple.

El president de l'ens, Miquel Noguer, ha agraït especialment la col·laboració i disponibilitat de tots els diputats en els onze mesos que ha ostentat la presidència, en substitució de Pere Vila que va deixar el càrrec per ocupar el de delegat del Govern a Girona.

"Des de la discrepància a vegades, el to i la manera de bon fer han estat un exemple", ha subratllat Noguer, tot felicitant seguidament als càrrecs municipals electes i als que se'n van. "Als que continuïn, enhorabona; i els que no, que sàpiguen que serà sempre casa seva ", ha dit.

Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Pau Presas, ha coincidit amb la bona col·laboració de tothom i ha desitjat que hi hagi un nou equip de govern "el més aviat possible". Durant el discurs, també s'ha referit a la situació d'"excepcionalitat política" que viu el país, amb "presos polítics, exiliats i amb càrrecs electes que no poden exercir les seves tasques de representació" per l'"arbitrarietat" de l'estat espanyol.

El diputat de la CUP, Lluc Salellas, ha estat el portaveu més crític de totes les forces al afirmar no haver aconseguit canviar "alguns pilars que porten regint" aquesta institució tal com es van proposar al començament de mandat. "No puc dir que surti content del que hem aconseguit; no per les hores dedicades que han sigut moltes sinó perquè la Diputació que deixaré no la veig gaire diferent de com la vaig trobar al arribar (...) és excessivament allunyada de la ciutadana, amb una cultura política antiquada, rònega i que caldria transformar de dalt a baix". I a nivell personal, també ah fet autocrítica i ha admès "no haver-ne sabut més". Per això, ha conclòs que no repetirà el proper mandat perquè està "esgotat" i creu necessari un relleu que continuï la feina amb "il·lusió".

Des del PSC, han coincidit amb la necessitat de fer d'aquest ens una institució més pròxima a la ciutadania. El president del grup, Juli Fernández, ha agraït les formes i el "debat fluid i tranquil" des del respecte i diversitat de les idees.

Finalment, la diputada i portaveu del grup IdS, Gisela Saladich, ha coincidit amb la bona col·laboració entre els grups i ha demanat que les línies d'acció municipalista que han obert es continuïn en el proper mandat. A tall d'anècdota, ha oblidat per error citar la CUP en l'apartat d'agraïments quan esmentava totes les forces i ha arrencat les rialles de tots els assistents.

A títol individual, el vicepresident Fermí Santamaria s'ha acomiadat de tothom dient que marxa satisfet per la feina feta en àmbits com l'habitatge i ha fet una crida a seguir treballant per als ajuntaments per "enfortir" el país.

Aquesta última sessió del mandat ha servit també per anunciar que el ple de constitució es farà entre el 4 i 9 de juliol. Ni des de JuntsxCAT ni ERC han volgut respondre a les preguntes dels periodistes sobre com anaven les negociacions, limitant-se a dir que estaven obertes. El nom de Miquel Noguer torna a sonar per presidir l'ens, essent un dels més ben situats per continuar al capdavant, tot i que caldrà esperar a que finalitzin les negociacions i hi hagi un acord.

JuntsxCAT, que ha perdut la majoria, és la força amb més representació amb onze diputats, tres menys que els actuals, seguit de prop per ERC, amb nou (un més que el 2015), i amb molta més distància hi ha el PSC (quatre, un més que fa quatre anys). La CUP i IdS han mantingut respectivament el seu diputat i per primer cop s'incorporarà un representant de Tots per l'Empordà.

Vota el número 1

Pel 2 de desembre

COL·LABORADORS