En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El concert de Brass Against, un dels espectacles gratuïts que es van poder veure. / Foto: Festival (a)phònica

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Quatre dies intensos dedicats a la veu en totes les seves vessants. L'(a)phònica ha tancat aquest diumenge la setzena edició. En total, s'han pogut veure més de quaranta propostes a Banyoles.

Artistes i grups com Brass Against, Opus Jam, Cala Vento, Salvador Sobral, Orchestra Fireluche amb Pau Riba, Pau Vallvé, Marc Parrot, i Canimas-Jacquet-Mas, entre d'altres.

Actuacions en primícia, produccions pròpies i presentacions de discos a les comarques gironines s'han aplegat en un cartell estilísticament divers que ha abraçat des de la cançó d'autor al soul, passant pel jazz, les polifonies occitanes i els cants a cappella.

L'(a)phònica és un festival consagrat, com ho demostren les xifres de públic: més de la meitat dels espectacles de pagament han exhaurit totes les localitats i les propostes gratuïtes també han comptat amb una molt bona afluència.

Pel que fa a les actuacions que requerien entrades, l'ocupació ha estat del 87% de mitjana. I dels quinze espectacles de pagament, nou han exhaurit totes les localitats.

Es tracta de les actuacions de Daura Mangara i la projecció del documental 'Negre de Merda' a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles, que va captivar el públic amb la història d'aquest jove banyolí i la seva proposta de rap; les quatre sessions de Marc Parrot, que va presentar el seu darrer treball, 'Refugi' (Música Global, 2019) en una iurta instal·lada a l'interior del Monestir de Sant Esteve; Jorge da Rocha a la Barca Tirona, que va presentar les seves cançons acompanyat de contrabaix en un concert intimista i proper; Pau Vallvé a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles, que va presentar les cançons del seu darrer disc, amb una col·laboració especial dels alumnes de Batxillerat artístic de l'INS Brugulat; Joana Serrat, amb un concert especial a la Barca Tirona mentre navegava per l'Estany; i l'estrena oficial del disc 'Ataràxia' de l'Orchestra Fireluche amb Pau Riba a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles.

Pel que fa a la resta d'espectacles de pagament, segons subratlla l'organització, "també van comptar amb una molt bona afluència de públic". És el cas de Salvador Sobral, que va oferir la seva primera actuació a les comarques gironines en un concert proper davant més de 700 persones, en un escenari especial al costat de l'Estany. O també de Canimas–Jacquet–Mas, una retrobada dels tres artistes després de 20 anys amb motiu de l'(a)phònica que va emocionar el públic del Claustre del Monestir de Sant Esteve.

Durant aquests dies, també s'han pogut veure els espectacles d'Eduard Farelo, que va oferir el monòleg 'Una ilíada' al Teatre Municipal de Banyoles; de Cor de Teatre Small, amb 'No se n'ha parlat prou'; i ajo & min, amb una proposta de format trencador de micropoesia i música electrònica al Claustre del Monestir. I, finalment, com a prèvia del festival, el 30 de maig es va poder sentir per primera vegada a les comarques gironines el nou disc d'El Petit de Cal Eril.

En el cas de les actuacions gratuïtes –el 73% de les propostes programades–, les més concorregudes van ser les de dissabte a la nit: Brass Against i Cala Vento a l'escenari Juanola La Muralla, on també van actuar Opus Jam, I'm a Soul Woman i Corou de Berra.

Un altre dels escenaris que es va omplir de gom a gom va ser la plaça del Teatre, amb la proposta de Beat Voices. I també la Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art, que va acollir el concert de Tarta Relena. També va comptar amb una bona afluència de públic, en aquest cas, familiar, el concert de la Black Music Big Band, que es va traslladar a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles a causa de les altes temperatures.

Amb la complicitat de les entitats culturals i musicals, i de diversos establiments, el Festival (a)phònica ha comptat aquests dies amb diverses activitats paral·leles per viure una experiència global al voltant de la veu.

En el Tast de concerts s'han pogut descobrir veus emergents com Marialluïsa, L'Espiadimonis, Pau$a, CESC, Menut, Sergi Estella, Still Life i Moshka. Així mateix, s'han pogut descobrir noves veus i noves places amb el cicle Veus a les places (Escola Municipal de Música de Banyoles i Cor de Porcs).

També s'han pogut visitar diverses instal·lacions artístiques i exposicions, com Dibuix en directe (Fundació Lluís Coromina - Espai Eat Art) i Signes i premonicions (Fundació Lluís Coromina – El Puntal – Laboratori de les Arts). Tallers familiars, espectacles de titelles o la ja tradicional Trobada de cantaires del Pla de l'Estany també han format part del gruix d'aquestes activitats.

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, va néixer el 2004 i en aquests anys hi han passat artistes i formacions de reconeguda trajectòria com Vinicio Capossela, Santi Balmes amb Clara Segura i Fluren Ferrer, Dr. Calypso, José González, Viggo Mortensen i Rafel Plana, Micah P. Hinson, Jorge Drexler, The Excitements, Maïa Vidal, Standstill, Juan Perro, Mishima, Las Migas, Joan Miquel Oliver, Quimi Portet, Martirio, Najwa, Sílvia Pérez Cruz & Javier Colina Trio, Raimon, Pedro Guerra, Christina Rosenvinge, Nouvelle Vague, Love of Lesbian, I Fagiolini, Jay-Jay Johanson, Lluís Llach, Ariel Rot, Albert Pla, Miguel Poveda, Feliu Ventura o Maika Makowski, entre molts d'altres.

El festival està organitzat per l'Ajuntament de Banyoles, i gestionat íntegrament per Alter Sinergies.

Vota el número 1

Pel 2 de desembre

COL·LABORADORS