En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Dos agents dels Mossos d'Esquadra. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'arribada de turistes al litoral gironí obliga cada any al Departament d'Interior a dissenyar un Pla de Costes per cobrir les necessitats per l'augment de població.

Malgrat que la nova fornada de mossos que han sortit recentment de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya ajuden a cobrir aquesta necessitat, pels sindicats USPAI i SAP-FEPOL són "del tot insuficients".

En concret, les comissaries de la Costa Brava s'han reforçat amb 100 agents, bona part d'ells a la zona de Blanes i Lloret. El portaveu d'USPAC, Josep Miquel Milagros, destaca que són localitats que quintupliquen la seva població a l'estiu, i per tant, "queda molt lluny" de la xifra desitjable. Un cas similar passa a Roses que ha rebut "només" divuit agents de reforç.

A més, Milagros assenyala que en molts casos es tracta de municipis "problemàtics" ja que els aldarulls són "constants i continus". En aquest sentit, el portaveu d'USPAC recorda que en el cas de Lloret s'hi destinen de manera simultània unitats ARRO - ordre públic - per donar suport a les patrulles habituals de Seguretat Ciutadana "que no donen l'abast".

En el mateix sentit s'expressa la seva homòloga al sindicat SAP-FEPOL, Imma Viudes, que considera que malgrat que hi ha hagut un increment d'efectius destacable, encara és "del tot insuficient" tant a les comarques de Girona com a la resta de zones, especialment en llocs com Ciutat Vella a Barcelona o comissaries de la Costa Daurada.

En relació a l'any passat, el departament ha incorporat 76 efectius més a les comarques gironines per donar resposta al Pla de Costes. Tots aquests són nous agents que han acabat el curs de formació a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya fa poques setmanes.

Els 24 restants són policies amb experiència de comarques interiors que, voluntàriament, van a comissaries costaneres a ajudar per ajudar durant els mesos de juliol i agost.

De fet, Milagros assenyala que molts d'aquests policies són de localitats properes a les que han de cobrir, però que durant l'any estan destinats a altres zones. "És una manera de passar l'estiu relativament a prop de la família", explica.

Tant Viudes com Milagros han destacat que calen almenys 2.000 policies per arribar a la xifra que s'havia establert el 2009, i que vorejava els 20.000 agents arreu del territori. Per arribar-hi, calculen els sindicats que caldrien, almenys, dues promocions més com les que s'han fet recentment.

A més de la falta d'efectius, els sindicats alerten de les jubilacions i els mossos que decideixen canviar de cos. Milagros destaca que molts agents van a policies locals perquè hi ha unes condicions laborals i salarials millors que les que tenen com a mosso. Aquest no és un fet exclusiu dels agents rasos, sinó també d'alguns comandaments que prefereixen canviar de cos per les facilitats que ofereix respecte als Mossos.

Vota el número 1

Pel 10 de febrer

COL·LABORADORS