En directe: Top 25 - REPETICIÓ

 Llagostera Ràdio on-line

Uns nens entrant a una escola gironina. / Foto: Arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La regidora de l'Ajuntament de Girona, Eva Palau, ha detallat que els casos que aborda la comissió d'absentisme son de manca greu d'escolarització.

"L'objectiu de la comissió és garantir el dret de tot menor a l'educació, quan les escoles detecten una situació d'absentisme escolar que no es reverteix, ho posa en coneixement de la comissió que està integrada per professionals de diferents àmbits que aborden el cas", ha detallat Palau.

En concret al llarg del curs 2018-2019, la comissió d'absentisme de Girona ha seguit 57 casos d'alumnes que no anaven a classe de forma regular.

Aquest organisme està format per tècnics de l'Ajuntament de Girona i de la Generalitat de Catalunya, representants de la Policia Municipal i dels Mossos d'Esquadra i compta amb un protocol aprovat per la fiscalia. Quan la comissió rep l'expedient d'un alumne és perquè el centre ja ha intentat resoldre aquest absentisme amb les mesures pròpies.

Si els tècnics coincideixen en detectar un absentisme regular o crònic activen diversos mecanismes. El primer d'ells és una entrevista entre la Policia Municipal de Girona i la família de l'alumne. En el cas en què aquesta entrevista no sigui suficient, la comissió decideix si envia el cas a la DGAIA o a la fiscalia.

És el cas del menor dels pares jutjats el juliol de l'any passat. Segons detalla Palau, l'elevada taxa d'absentisme i el fet que es repetís i agreugés any rere any va ser el que va fer decidir la comissió a posar la situació en mans de la fiscalia.

El jutjat penal 3 va condemnar la parella a pagar una multa de 1.080 euros per un delicte d'abandonament de família per absentisme escolar. El menor va registrar taxes d'absentisme d'entre el 60 i el 91% entre els cursos 2012-2013 i 2015-2016.

La defensa, però, va recórrer la sentència i l'Audiència de Girona finalment els ha absolt. La sentència sosté que l'actitud dels pares és "reprotxable" però que no es pot concloure que van desatendre la seva obligació de dur el menor a escola. L'Audiència argumenta que els pares van decidir no portar el nen a classe perquè tenia una malaltia cardíaca i tenien "por" que li pogués passar alguna cosa mentre era a l'aula.

Sense entrar a qüestionar els arguments jurídics pels quals finalment l'Audiència ha absolt, Palau valora "molt negativament" la decisió perquè queda impune el fet de negar l'escolarització a un alumne i assegura que els informes mèdics apuntaven que el menor podia anar a classe "amb normalitat". "El menor està deixant de percebre aquest dret fonamental que té a ser format i educat, i ho veiem molt negatiu per tot el que implicarà la manca de formació per al seu futur", apunta Palau.

De fet, la regidora assenyalar que el menor hauria de començar aquest setembre 4t d'ESO en un institut de Girona però "no consta" que hagi anat a classe "cap dia" durant els tres cursos de secundària que hauria d'haver cursat. "Almenys en aquest institut", ha afegit.

A més, també afegeix que entre els casos que la comissió ha portat a la fiscalia els darrers cursos, hi torna a haver aquest menor. "Veurem quina resposta hi haurà ara per part de la fiscalia perquè la decisió de l'Audiència crea dubtes", ha dit la regidora que subratlla que els professionals estan "convençuts" que "no hi ha cap factor per excloure aquest menor de l'escolarització". "Si no ens consta que hagi anat cap dia a l'institut entre primer i tercer d'ESO, que valori l'Audiència si això és una manca d'escolarització o no", ha conclòs Palau.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS