En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Les autoritats en el moment de tallar la cinta inaugural de la Fira de Mostres de Girona. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Durant l'acte d'inauguració de la Fira de Mostres de Girona, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, ha subratllat que el certamen és una prova de la "solidesa" de l'economia.

Fàbrega ha explicat que és una fira "robusta" que "aguanta fins i tot en els pitjors moments de la crisi". Es tracta de la fira multisectorial més important a la demarcació que enguany compta amb 381 expositors repartits en més de 45.000 m2 al Palau de Fires. Obrirà portes fins al 3 de novembre.

Fàbrega ha destacat la "resistència" de l'economia gironina malgrat la "convulsió política" i les incerteses de l'economia mundial. En aquest sentit, ha destacat que les exportacions continuen essent el "punt fort".

Des del gener fins a l'agost d'enguany, les exportacions han crescut un 6% respecte el mateix període de l'any passat alhora que hi ha hagut un increment "extraordinari" del 18% del nombre de certificats d'exportació emesos a països de fora de la UE i on no hi ha acord bilateral, passant dels 14.586 als 17.248 en el que portem d'any. El creixement més gran que recorda la Cambra de Comerç i a pesar que en els últims vuit anys ja hi havia hagut un augment sostingut del 5%.

D'altra banda, ha destacat la temporada turística d'enguany, tot dient que ha estat "més positiva" del que es preveia per l'augment de la despesa mitjana del turista mentre que la construcció segueix en línia ascendent i la taxa d'atur millora i se situa en un 8%, una xifra que se situa al nivell del 2007. Sobre aquest últim aspecte, però, ha recordat que l'índex d'atur dels joves és encara "massa elevada", superant el 20% i que cal seguir promovent la formació dual i la seva inserció.

Tant el president de la Cambra de Comerç com el delegat del Govern a Girona, Pere Vila, i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, s'han referit a la situació "anormal" i "excepcional" que viu el país. El primer ha condemnat de nou el que consideren una "sentència injusta" contra els líders independentistes alhora que ha reclamat una "via negociada" amb l'Estat davant un conflicte "enquistat" i de base política.

Per la seva banda, Pere Vila ha lloat la capacitat de les empreses per "expandir el producte enmig d’incerteses i anhels de supervivència" i les ha posat d'exemple per aprendre dels "encerts i errors" per aconseguir la "fortalesa" com a país. El delegat del Govern a Girona ha demanat que es miri el futur amb "optimisme" i ha apel·lat l'esperit innovador i la fortalesa que ha demostrat el món empresarial.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat el caràcter "excepcional" d'aquesta fira, que ha esdevingut l'"aparador perfecte perquè les empreses de casa, siguin de grans o de petites dimensions, puguin exhibir els seus productes". I ha afirmat que la demarcació és un "exemple d'emprenedoria".

Finalment, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, s'ha referit als "moments complicats" que han condicionat el desenvolupament de la festa major de la ciutat (amb la suspensió del recinte de barraques per seguretat) i ha defensat que són moments en què les administracions han d'actuar amb "responsabilitat, compromís i valentia".

Malgrat aquesta "excepcionalitat", s'ha inaugurat una nova edició de la fira i ha reconegut durant el seu discurs els esforços del món empresarial. També ha dit que l'economia és clau per aconseguir els recursos per construir un futur millor i que per això cal "potenciar-la i activar-la".

En les primeres hores de la Fira de Mostres hi ha hagut una alta participació, l’any passat s’hi van concentrar prop de 80.000 visitants en els 6 dies, i una de les primeres ponències, a càrrec d’Àlex López López, professor de social selling, ha omplert el Saló de l’Emprenedoria amb un centenar d’assistents.

La Fira de Mostres 2019 és un aparador on s’hi concentren sectors d’emprenedoria, salut, serveis i turisme (31%); construcció, decoració i reformes (27%); alimentació (21%); industrial i tecnològic (14%), i del motor (4%). El pressupost d’aquest any és de 520.000 euros i es mantenen els sis dies d’obertura.

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS