En directe: Informatiu local i comarcal + Agenda local

 Llagostera Ràdio on-line

Uns panellets artesans de pinyó acabats de fer. / Foto: Laura Busquets (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els pastissers gironins preveuen mantenir les vendes de panellets de l'any passat i, fins i tot, registrar un lleuger increment que podria rondar el 3% gràcies al llarg pont de Tots Sants.

El president del gremi, Àngel Garcia, diu que no té dades sobre quilos previstos però diu que les xifres seran molt similars a les del 2018: "És una tradició que funciona i es manté".

Pel que fa a les varietats, Garcia assegura que el de pinyó continua essent el "rei" però que cada vegada més els pastissers intenten innovar i oferir nous productes, sobretot, per atraure nous públics. "N'hi ha que en fan de maracujà o, fins i tot, de curry", detalla.

Els preus se situen entre el 55 i 65 euros el quilo però poden variar, a la baixa, si es combina el panellet de pinyó amb d'altres varietats. "El de pinyó és el més car perquè la matèria primera és de la màxima qualitat", remarca Garcia.

Al conjunt de Catalunya, els pastissers preveuen augmentar un 5% les vendes de panellets. L'any passat es van despatxar uns 250.000 quilos i enguany s'espera arribar als 262.500 quilos.

Encara que hi segueix havent incertesa sobre l'inventor del panellet, tot sembla indicar que el seu origen es troba en els antics cultes funeraris. Era en aquest tipus d'esdeveniments on es portaven panets petits com a ofrena a l'església o a les tombes dels difunts.

D'altra banda, també es creu que van a ser els àrabs els qui van crear aquesta tradició pel seu tipus de massa, però els primers indicis que es tenen sobre els panellets són de finals del segle XVIII. En un principi, eren elaboracions que es feien a les masies després de la recol·lecció de la fruita seca. Però aquests dolços van anar evolucionant i més tard, es podien adquirir per Tots Sants i després de celebracions religioses, passant a ser considerat un aliment beneït.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS