En directe: Top 25 - Llista èxits

 Llagostera Ràdio on-line

Els dos activistes amb l'intèrpret durant el judici. / Foto: ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Entre les dues i les tres de la matinada del 16 d'abril passat, més d'un centenar d'animalistes van entrar a l'escorxador i sala d'especejament de l'empresa Friselva a Riudellots de la Selva.

Protestaven contra el sacrifici d'animals. Un cop dins, i segons ells mateixos van anunciar, els activistes van "alliberar" set porcs. A més, van ocupar i es van encadenar a la línia de producció per aturar el sacrifici d'animals.

En total, l'ocupació va durar més de deu hores. Cap a les deu del matí, i després de rebre la denúncia de l'empresa, els Mossos d'Esquadra van començar el desallotjament forçós perquè els animalistes havien decidit oposar resistència passiva. Els Mossos van detenir dos dels activistes per, suposadament, agredir un dels agents durant el desallotjament.

Els dos animalistes –un noi i una noia- s'enfrontaven a 10 mesos de presó i a pagar un delicte de 600 euros. La fiscalia els acusava d'atemptat a agent de l'autoritat i d'un delicte lleu de lesions. Durant el judici, però, uns i altres van donar versions contraposades. Per una banda, els activistes van negar que colpegessin cap dels mossos. I per contra, els agents van declarar que eren ells els qui es resistien de manera activa i, fins i tot, donant puntades de peu.

Ara, el jutjat ha emès sentència. I absol els dos animalistes dels dos delictes de què se'ls acusava. La sentència conclou que, durant el desallotjament, els Mossos d'Esquadra van retirar els manifestants "un a un" –trencant les cadenes que els lligaven- i subratlla que, durant l'actuació policial, un dels antidisturbis va pujar de peus damunt l'activista acusada, deixant caure el seu pes, i li va "trepitjar amb força les mans".

A l'hora d'absoldre els dos activistes, el jutjat es basa sobretot en el vídeo que va aportar la defensa. Unes imatges gravades pel grup d'activistes, on es veu quan els desallotgen de la línia de producció de l'escorxador de Riudellots. La sentència pren aquest vídeo com a referència, perquè a l'atestat policial que van entregar els mossos no hi constava cap gravació.

I després d'analitzar les imatges, on entre d'altres es veu com l'antidisturbis puja damunt l'activista, el jutjat penal conclou que els Mossos d'Esquadra es van "extralimitar de manera greu en l'exercici de les seves funcions". En concret, "amb l'ús de la força" a l'hora d'acabar amb l'ocupació de l'escorxador de Riudellots. "No era ni adequada ni proporcional la tècnica policial utilitzada", diu la sentència, perquè el vídeo mostra "una presència molt nombrosa d'agents que feia entreveure que el desallotjament seria laboriós, però sense necessitat d'utilitzar la violència".

A més, el jutjat considera del tot provat –també en base al vídeo- que els animalistes van oferir "resistència passiva", però que no van anar més enllà. "Tot i la duresa de l'actuació policial, cap dels acusats va colpejar l'agent a les cames ni a cap altra part del seu cos quan tenien possibilitat de fer-ho", indica la sentència.

Però fins i tot, el jutjat va més enllà. I resol que, si això hagués passat, i els activistes haguessin agredit els mossos, estarien emparats per "haver actuat en cas de necessitat davant l'extralimitació en l'ús de la força" per part dels Mossos o "per por insuperable" davant l'actuació policial del tot desproporcionada.

En conseqüència, el Penal 5 absol els dos activistes dels delictes de què se'ls acusava. La sentència no és ferma i s'hi pot interposar recurs d'apel·lació en el termini de deu dies.