En directe: Compàs de Cobla - REPETICIÓ

 Llagostera Ràdio on-line

Cua de passatgers esperant el seu torn per facturar l'equipatge en el taulell de Ryanair a l'Aeroport de Girona-Costa Brava. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El sindicat SEPLA aplaudeix l'informe que la Inspecció de Treball ha fet arribar a l'aerolínia de baix cost sobre el canvi de condicions a la plantilla de Girona.

"Ryanair ha obligat els pilots a signar uns contractes que contradiuen allò establert per la legislació vigent; així ho ha recollit l'informe, que aprecia les diferents irregularitats que afecten greument aspectes laborals dels treballadors de la companyia", subratlla el sindicat en un comunicat.

El SEPLA recorda que, ja des d'un primer moment, el sindicat va denunciar que l'aerolínia irlandesa de baix cost intentava apartar els sindicats i "deixar-los al marge" de la negociació, amb intenció d'ocasionar "una plena indefensió" als treballadors afectats.

"Ryanair va obligar el pilots a signar aquest contractes, aprofitant que els seus representants no coneixien les modificacions, amb l'objectiu de treure rèdit a l'estat de pressió als quals els sotmetia", recull l'escrit.

I aquí, el sindicat de pilots subratlla explícitament que la Inspecció de Treball, al seu informe, ha conclòs que Ryanair pretenia convertir els seus pilots en "treballadors itinerants" introduint "clàusules abusives de mobilitat i ubicació" als nous contractes. "A més, les retallades salarials tampoc compleixen amb els mínims legals, ja que la retribució que se'ls garantia quedaria per sota del Salari Mínim Interprofessional", subratlla el SEPLA.

Dins el llistat de greuges que ha recollit la Inspecció de Treball, el sindicat de pilots diu que hi ha "imposicions fora de lloc" com ara "exigir l'exclusivitat laboral" sense incloure "les condicions mínimes perquè sigui possible". O també pretendre obligar els treballadors a passar revisions sanitàries quan l mateixa Ryanair ho cregués convenient.

Al mateix comunicat, el sindicat aprofita per donar a conèixer una sentència, emesa per un jutjat social de Màlaga, que condemna Ryanair per imposar vacances "de manera unilateral".

El SEPLA explicita que la companyia va dictar els períodes de descans a un pilot "sense negociació prèvia o acord amb els treballadors". I que ara, el jutjat els ha donat la raó i obliga Ryanair a "concedir el període vacacional sol·licitat en primera preferència". Fonts del SEPLA expliquen que aquesta demanda no és l'única que s'ha interposat contra l'aerolínia per aquest motiu, i que també n'hi ha d'altres pendents de resoldre's.

Vota el número 1

Pel 10 de febrer

COL·LABORADORS