En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els assistents de la tancada a la Universitat de Girona. / Foto: Eli Don (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La vintena de joves migrants que participen a la tancada de la Universitat de Girona desconfia de les intencions del Departament de Treball, Afers Socials.

Per aquest motiu han rebutjat que uns tècnics es reuneixin amb ells per conèixer la seva situació.

Des de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) han lamentat que el joves hagin descartar aquest primer pas per intentar tenir informació "cas per cas" i resoldre les necessitats que els plantegen.

Tot i així, els joves sí que han accedit a una alternativa per tal que la DGAIA pugui conèixer la realitat de cadascun dels membres que hi participa. Elaboraran un qüestionari amb tota la informació que necessita la Generalitat i diversos voluntaris aniran fins a la Facultat d'Educació, on s'estan els joves migrants, per preguntar-los tot el que surt al qüestionari. Una vegada omplert, el retornaran a la DGAIA i els tècnics podran elaborar el seu informe.

En paral·lel, la directora dels serveis territorials a Girona del Departament, Marta Casacuberta, ha confirmat que es reunirà properament amb els joves. Casacuberta vol parlar amb ells i visitar el lloc on dormen mentre dura la tancada. tot i això, ha destacat que vol que sigui una visita privada.

La majoria dels joves que des d'aquest dilluns dormen a la UdG es senten criminalitzats perquè constantment reben insults i menyspreus. De fet, un dels joves ha assegurat que aquest dimarts un estudiant els va insultar mentre estaven a la UdG. Tot i així, aquest jove ha assegurat que "no vol problemes" i per això opta per "no escoltar" quan rep insults.

Ell és un de la vintena llarga de joves que vol "aconseguir una feina o un curs per estudiar" i, d'aquesta manera, accedir al mercat laboral i pagar-se un habitatge. Tot i així, assegura que no ho té "fàcil" pels estigmes de la societat.

Segons dades de la subdelegació del govern espanyol a Girona, durant el 2019 es van tramitar 229 permisos inicials de residència a menors que han arribat al país sense referents adults i 171 renovacions d'aquestes autoritzacions.

En relació a adults extutelats, han tramitat 46 noves de residència inicials i nou renovacions. Finalment, hi ha hagut 33 permisos laborals tramitats de joves d'entre 16 i 18 anys i 79 renovacions. La subdelegació precisa que les competències estatals consisteixen en tramitar els permisos administratius i autoritzar-los quan els sol·licitant compleixen els requisits exigits per la llei.

El jove que participa a la tancada ha denunciat, també, que la policia l'atura sovint, tot i que ell mai ha delinquit. "Em demanen els papers, i jo ensenyo tot el que tinc perquè no tinc res a amagar", ha afegit el noi.

Vota el número 1

Pel 7 d'octubre

COL·LABORADORS