En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torroella, Natàlia Navarro, i la directora del projecte 'Life Biorgest', Roser Mundet. / Foto: Ajuntament de Torroella de Montgrí

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Amb el projecte 'Life Biorgest' es pretén fer compatible la millora de la biodiversitat amb la sostenibilitat econòmica de la gestió forestal.

Es vol per garantir la persistència d’aquestes masses boscoses i la seva adaptació al canvi climàtic.

S'hi proposaran una trentena d’accions demostratives, a desenvolupar fins al 2023, en hàbitats forestals mediterranis d’interès comunitari inclosos a la Xarxa Natura 2000 de Catalunya i Occitània.

En el cas de Torroella de Montgrí, els impulsors del 'Life Biorgest' podran treballar en quatre parcel·les de la muntanya pública, incloses dins del Parc Natural del Montgrí, les Illes medes i el Baix Ter. Cadascuna té entre 8 i 10 hectàrees, que sumen un total de 35. Dues de les parcel·les estan situades al nord de la Muntanya Gran.

Una d'elles es deixarà que evolucioni de manera natural i l'altra també, però amb uns treballs previs. Després es farà el seguiment comparatiu.

També s'actuarà en dues parcel·les situades al nord de la Torre Gran i al costat de la Torre Vella. En aquest cas, es realitzaran uns treballs d’aclarida amb mètodes clàssics en un sector i a l’altre es faran treballs amb una silvicultura més propera a la natura.

La cessió de les parcel·les s’ha formalitzat per un termini de 20 anys. D'aquesta manera es concreta una proposta en la qual l'Ajuntament, a través de l'Àrea de Medi Ambient, i el Consorci Forestal de Catalunya portaven mesos treballant, conjuntament amb Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya per definir els àmbits i els objectius concrets de l'actuació.

Durant el període de cessió, l’Ajuntament s'ha compromès a no realitzar cap activitat que pugui alterar l’estructura dels rodals i pugui menyscabar l'interès demostratiu de les actuacions.

Aquest dimarts al matí la regidora de Medi Ambient, Natàlia Navarro, i la directora del projecte, Roser Mundet, s’han trobat sobre el terreny per aprofundir en el desenvolupament de les accions programades i intercanviar impressions. Per a Navarro, aquesta col·laboració és una expressió més del "compromís" que té l'Ajuntament de Torroella de Montgrí en matèria de "sostenibilitat i posada en valor del medi natural".

En el cas de la gestió forestal, la regidora ha expressat el seu convenciment que representa una gran "oportunitat" de poder contribuir al desenvolupament d'un projecte innovador que tindrà "un retorn social" en forma de mesures concretes.

La regidora també ha recordat que el consistori és el titular de la major part del bosc del massís del Montgrí on porten una "gestió activa i responsable" que intenta compaginar l’ús social, la protecció de la seva diversitat i els seus aprofitaments (cacera, pastures i fusta).

Per la seva banda, Mundet ha destacat que el projecte és una bona oportunitat per trobar "un consens" de quines mesures específiques cal integrar en la gestió forestal per a la millora de la biodiversitat dels boscos mediterranis. També ha subratllat que és una bona manera de demostrar com una silvicultura sostenible pot ser "una bona aliada" de la biodiversitat.

Al projecte hi treballen conjuntament un equip multidisciplinari de propietaris forestals, administració, científics i experts del món de la gestió forestal sostenible i la conservació. Tal com ha assegurat la seva directora, gràcies a la "predisposició" i interès de l'Ajuntament, es poden implementar "diferents models de gestió forestal" en un mateix massís.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS