En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Espanya entra en estat d'alarma pel coronavirus. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ho ha detallat aquest dissabte a la nit.

Després d'un Consell de Ministres extraordinari de gairebé set hores, el president espanyol ha activat un paquet de mesures extraordinàries per combatre el contagi del Covid-19.

L'estat d'alarma posa tots els serveis d'emergències sota competència de l'Estat espanyol. Sánchez ha nomenat quatre responsables: el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Malaska; la de Defensa, Margarita Robles; el de Sanitat, Salvador Illa, i el de Transports, José Luís Ábalos.

Els integrants de les forces i cossos de seguretat, i els cossos policials autonòmics, com els Mossos d'Esquadra, queden sota les ordres directes del ministeri de l'Interior.

També els serveis de protecció civil. Els mitjans sanitaris públics i privats queden a la disposició del ministre de Sanitat. Sánchez ha explicat que cada administració mantindrà les competències però sempre en el marc de les ordres directes de l'autoritat ministerial.

El govern central podrà mobilitzar les Forces Armades durant el període d'estat d'alarma.

El decret limita la lliure circulació dels ciutadans a tot Espanya com a mesura per frenar l'expansió del coronavirus. La circulació s'haurà de fer individualment. Només les persones amb necessitats podran anar acompanyades.

Únicament es podria circular per la via pública en vuit supòsits:

Per comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
Per anar a centres sanitaris.
Per anar i torna a la feina per efectuar "prestació laboral, professional o empresarial".
Per retornar al lloc de residència habitual.
Per assistir i tenir cura de gent gran, menors, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables.
Desplaçaments a entitats financeres o desplaçaments "per força major o situació de necessitat".

Amb el decret, queda suspesa activitat comercial minorista a excepció d'aquell que es dediqui a bens de primera necessitat, premsa, combustibles, estancs, aliments animals de companyia, tintoreries, perruqueries

Les autoritats de l'Estat tindran competències per garantir l'abastiment "en els llocs de consum i el funcionament dels serveis dels centres de producció, i permetre la distribució d'aliment des de l'origen fins als establiments comercials de venda al consumidor". En cas que fos necessari i per raons de seguretat es podrà ordenar que les forces de seguretat escortin els vehicles de transport alimentari i de béns de primera necessitat.

El govern espanyol també garantirà el subministrament d'energia i aigua a totes les llars.

Es mantenen el 100% del transport de rodalies. Es redueixen a la meitat els de mitja distància

Un estat d'alarma que afecta tot el territori de l'Estat i que entrarà en vigor dilluns, 16 de març, a partir de les 8 del matí. Tindran, en principi, una durada de quinze dies, que podran ampliar-se a dues setmanes prèvia aprovació del Congrés.

Vota el número 1

Pel 15 de desembre

COL·LABORADORS