En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Creu Roja interpel·la a la corresponsabilitat de tots i cadascun dels membres de la societat per tal de protegir les persones grans.

Sobretot aquelles amb malaltia crònica o fragilitat davant de l’exposició del COVID-19.

Per això, demana que tant les famílies, amistats i persones que hi tinguin relació directa restringeixin tant com puguin l’accés als domicilis de persones grans, accentuïn les normes higièniques i evitin de fer visites que no siguin estrictament imprescindibles.

Aquesta demanda és per tal d’evitar el risc de contagis entre la gent gran, un col·lectiu de risc davant del coronavirus i que presenta majors complicacions.

En cas que convingui fer-los arribar aliments, cal tenir cura de les mesures higièniques recomanades, com ara rentar-se les mans sovint durant 20 segons, mantenir una distància mínima de 2 metres i cobrir-se amb l’anvers del colze en cas d’estossegar o esternudar en presència de persones grans.

Amb tot, la Creui Roja ha engegat un Pla de Contingència enfront del COVID-19 per contribuir a la contenció i evitar la propagació del coronavirus, reforçant les capacitats dels equips i recursos disponibles a tot el territori i promovent accions de prevenció i sensibilització a la ciutadania, especialment de les persones i grups més vulnerables.  Per portar-lo a terme, ha apel·lat a la implicació del voluntariat de la Creu Roja amb les persones més vulnerables, en funció de l'evolució de la situació i dels escenaris, i sempre a la disposició de les demandes de les autoritats sanitàries, de Protecció Civil, dels serveis socials dels Ajuntaments i de la població en general.

En concret, actualment la Creu Roja vol promoure el voluntariat per a la realització de trucades a la població vulnerable (seguiment telefònic per informar, ajudar i detectar necessitats), i per al repartiment d'articles bàsics, com ara aliments, kits d'higiene i medicaments a persones en exclusió i sense xarxa familiar o de contactes. A Catalunya, l’entitat compta amb més de 16.000 voluntaris i voluntàries.

Una de les mesures que ha engegat la Creu Roja per donar suport a les persones més vulnerables ha estat el llançament aquesta setmana d’una campanya informativa simultània arreu del territori, en 62 punts, dirigida a més de 45.000 persones ateses per l’organització (29.000 a la demarcació de Barcelona, 5.900 a Girona, 3.000 a Lleida i 8.000 a Tarragona) i identificades com a especialment vulnerables davant el coronavirus, com gent gran, amb discapacitat o amb malalties cròniques.

L'objectiu fonamental és informar-los de les pautes bàsiques de prevenció i fer seguiment telefònic del seu estat de salut. A través d'aquestes trucades de seguiment, es vol assegurar que les persones grans més vulnerables disposen de les pautes i recomanacions bàsiques de prevenció, així com recordar-los que han de seguir sempre les pautes sanitàries i que l'organització humanitària és al seu costat si la necessiten. Aquest servei especial no afecta el funcionament normal d’altres serveis que ofereix la Creu Roja, com ara la Teleassistència domiciliària.

A més, la Creu Roja està reforçant arreu les normes higièniques i de prevenció als diversos centres de distribució d’aliments, als centres de persones sense sostre, o als centres d’acollida per a refugiats i menors estrangers, per tal d’evitar aglomeracions i facilitar la distribució segura d’aliments i serveis bàsics i de primera necessitat, així com també segueix oferint als col·lectius en major risc d’exclusió social les targetes de prepagament per a productes alimentaris frescos.

D'altra banda, la Creu Roja posa a disposició de les autoritats sanitàries les capacitats i recursos de resposta davant emergències que té a tot el territori, per si calgués usar-los a l’hora d’ampliar les capacitats del sistema nacional de salut. Això inclou la flota de vehicles de l’entitat (que compta amb sistemes de geolocalització) i que té com a fi donar suport a les tasques d’assistència o transport de personal sanitari que realitzi el control i la presa de mostres de les persones que puguin veure-s’hi afectades, de manera que se’n garanteixin la traçabilitat i el seguiment permanents.

En aquest sentit, la Creu Roja també té a disposició de l'administració altres capacitats de logística sanitària de les quals disposa l'entitat per la seva experiència davant situacions d'emergència, com tendes de campanya, centres mòbils de coordinació i altres materials de desplegament ràpid, per si calgués augmentar les capacitats d'atenció d'hospitals o centres sanitaris.

La formació del personal que intervé en aquestes situacions és un dels punts clau d'aquest pla e contingència enfront del COVID-19. Per això, s'estan realitzant accions de formació als equips i demostracions per explicar les accions d'autoprotecció del personal, les mesures d'higiene bàsiques, així com la transmissió de missatges clau i de lluita contra l'estigma.

Paral·lelament, la Creu Roja ha posat a disposició de tota la població un curs en línia gratuït sobre el Coronavirus, al qual han accedit ja més de 125.000 persones i que permet conèixer una informació bàsica sobre el COVID-19 perquè puguin disposar de coneixements essencials per a la prevenció de la seva propagació.

Vota el número 1

Per l'1 de desembre

COL·LABORADORS