En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una parada de llibres durant la diada de Sant Jordi del 2019. / Foto: Mar Vila (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

"Avui per avui sembla que el dia de Sant Jordi no podrem sortir als carrers", lamenta La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer.

En cas que les llibreries ja estiguin obertes el 23 d'abril, "tothom que vulgui podrà venir", però Ferrer veu difícil que se celebri una festa amb autors signant i els carrers a vessar. Tot i això, encara no hi ha una decisió presa al respecte, i el Gremi està expectant de l'evolució i directrius públiques.

Ferrer, veu la situació "cada vegada pitjor" respecte la celebració de Sant Jordi a l'abril, i assegura que es reuniran amb els llibreters properament per "tenir un pla B" que permeti fer la diada en una nova data.

Sobre el "pla B" que es proposi per Sant Jordi els llibreters "hi han d'estar d'acord i d'alguna manera el sector". "Ho estem parlant i s'ha de pactar, però ens agradaria que fos abans de l'estiu", ha avançat la presidenta del Gremi.

Al seu parer, són els llibreters qui han de proposar la nova data, que són els "que surten al carrer i saben quins dies són més importants per a ells perquè es venguin llibres i hi hagi gent al carrer".

Amb tot, Ferrer diu que ara estan "molt preocupats" amb el dia a dia de les llibreries. "Tancar tots aquests dies és molt preocupant per a la supervivència", ha assegurat Ferrer. Aquest dimarts a la tarda participaran en una reunió de la Cambra del Llibre de Catalunya, amb editors, distribuïdors i impressors per analitzar la situació.

"L'administració ens ha d'ajudar per poder tirar endavant, perquè som l'eslavó més feble de la cadena del llibre i la majoria tenim lloguers, factures per pagar diàries, personal i alguns som autònoms", explica Ferrer.

El Gremi ha traslladat diverses propostes a la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, que no han volgut avançar. Tot i així, algunes mesures anirien en la línia de prescindir d'impostos, un aspecte que també demanen als ajuntaments. "No sé si podrem pagar l'IBI", exemplifica Ferrer. El Gremi assegura que aguantar un comerç sense l'ajuda pública és "impensable" quan no entra "ni un cèntim durant tants dies".

El sector llibreter està vivint "amb molt de dolor" la crisi sanitària pel coronavirus i les conseqüents mesures de tancament de comerços. "Hem de tenir tancat i el que està passant és molt greu, i la baixada que farà l'economia ens implica molt a nosaltres", explica. Primer, han d'intentar "sobreviure", i quan aquesta situació hagi passat, prendran les decisions necessàries per poder recuperar el sector.

Ferrer recorda que en situacions de crisi, "sempre han sortit endavant", i lluny de voler ser pessimista, assegura que hi ha sortida però "necessiten com mai molta ajuda". I sobretot, quan obrin les llibreries, "que tothom si us plau vingui a comprar".

Vota el número 1

Pel 29 de setembre

COL·LABORADORS