Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El govern espanyol ha prohibit acomiadar pel coronavirus i impedirà que les empreses acomiadin per motius de força major, causes tècniques, econòmiques o organitzatives.

Ho ha anunciat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en roda de premsa aquest divendres després del Consell de Ministres extraordinari.

“Ningú pot aprofitar-se d’aquesta crisi sanitària. No es pot utilitzar la covid-19 per acomiadar”, ha dit.

Díaz ha avisat que cal utilitzar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) i ha explicat que tots els expedients de regulació d’ocupació es revisaran d’ofici per assegurar que les empreses no cometen frau. A més, la ministra de Treball ha dit que els contractes temporals tampoc es poden extingir.

En el cas dels ERTO, Díaz també ha anunciat que el decret aprovat aquest divendres simplifica el model perquè els afectats puguin cobrar l’atur de forma “immediata”. Les companyies només hauran de facilitar el DNI, nom complet, número de compte i base reguladora del treballador perquè cobri.

“Aquest tràmit farà que molt ràpidament puguin percebre les prestacions”, ha dit, i ha afirmat que els ERTO es tramitaran amb el model simplificat. També ha garantit que les prestacions d’atur que s’estan reconeixent es pagaran el 10 d’abril, “com tots els mesos”. “El SEPE (Servei Públic d’Ocupació Estatal) complirà amb les seves obligacions”, ha afirmat.

“Demano exemplaritat a les empreses”, ha remarcat Díaz. “No tindria sentit acomiadar quan el govern està permetent ERTO simplificats”, ha dit. L’executiu també ha fet un canvi legal per possibilitar que els socis cooperativistes també puguin fer ERTO. La prohibició dels acomiadaments causats pel coronavirus entrarà en vigor aquest divendres, segons ha explicat Díaz.

Treball revisarà d’ofici tots els expedients de regulació d’ocupació que s’estan aprovant durant la crisi del coronavirus. “Si observéssim que existeix algun tipus de frau les empreses afectades hauran de tornar fins a l’últim cèntim d’euro del que han percebut, inclús la prestació d’atur dels treballadors afectats”, ha avisat. També ha avisat que disposen de noves eines perquè la Inspecció de Treball pugui actuar.

“Els recursos públics cal utilitzar-los degudament”, ha afirmat Díaz, que ha recordat que l’Estat ha posat recursos públics “ingents” perquè les empreses puguin acollir-se a ERTO, que justament es fan per “mantenir l’ocupació”.

Els sindicats CCOO i UGT van reclamar dijous en roda de premsa que s’endurissin els acomiadaments perquè no siguin rendibles. Els sindicats majoritaris van avisar que es pot arribar al milió d’acomiadats només al març tot i les mesures per afavorir les suspensions temporals de feina, a través dels ERTO.

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS