En directe: La Formula

 Llagostera Ràdio on-line

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Foto: Pool Moncloa / JM Cuadrado i Borja Puig de la Bellacasa

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que la nova pròrroga de l'estat d'alarma fins al 26 d'abril no serà tan estricta com l'actual i aixecarà les restriccions laborals.

Així doncs, els sectors no essencials que es van paralitzar a través del reial decret fins al 9 d'abril, aprofitant les vacances de Setmana Santa, podran tornar a treballar com estava previst i tampoc es prorrogarà la figura del 'permís retribuït recuperable'.

Això sí, l'obertura de comerços, hostaleria i altres establiments d'oci sí que estarà vetada almenys fins al proper 26 d'abril.

La idea de l'executiu espanyol és que després de Setmana Santa, el dimarts 14 d'abril, es torni al confinament anterior amb una economia sota mínims però amb alguns sectors com la gran indústria, la majoria dels autònoms i la construcció funcionant "amb estrictes mesures d'higiene i seguretat". "No ens podem relaxar. Hem de seguir endavant amb la mateixa disciplina, solidaritat i tenacitat", ha enumerat el president del govern espanyol, en una compareixença des de la Moncloa que s'ha allargat prop d'una hora.

"Precipitar-nos tindria un resultat pitjor perquè desencadenaria una segona onada de contagis quan les nostres forces estan més justes", ha apuntat Sánchez, que ha afirmat que -un cop doblegada la corba- es tornarà escalonadament a la normalitat.

"Hi haurà més dies d'estat d'alarma a partir del 26 d'abril? Sí, però no seran iguals", s'ha qüestionat el mateix president espanyol, que ha detallat que ja es permetran més desplaçaments, l'obertura de certs locals i la sortida de diversos col·lectius.

"Tot s'anirà modulant en funció de l'evolució de la pandèmia, del risc o aparició de nous contagis i dels criteris de la comunitat científica", ha deixat clar Sánchez. "Un equip específic de científics i experts de diverses disciplines ja està ultimant un pla per tornar progressivament a la vida econòmica i social", ha destapat el president espanyol.

"Les dades que ens faciliten els experts pronostiquen que un cop superat el pic estem en condicions de doblegar la corba. Ho tenim a tocar", ha puntualitzat Sánchez. "Em correspon de nou però implorar sacrifici, resistència i moral de victòria a la ciutadania", ha remarcat el president del govern espanyol, que ha tingut unes emotives paraules per a totes les famílies afectades pel coronavirus, amb familiars malalts o morts, i per a tots els professionals sanitaris i d'emergències situats a primera línia.

"En aquesta emergència ningú quedarà enrere", ha promès Sánchez, que ha llançat un últim missatge d'esperança. "Estem veient la llum al final del túnel", ha conclòs.

El Congrés dels Diputats ja ha convocat ple per al dijous 9 d'abril a les 9 del matí, coincidint amb la Setmana Santa. En aquesta sessió està previst que es debati sobre la pròrroga de l'estat d'alarma fins al 26 d'abril, com ha proposat el president espanyol, Pedro Sánchez.

L'allargament haurà de ser aprovat primer pel Consell de Ministres, que es reunirà el proper dimarts, i després haurà de rebre l'aval d'una majoria simple dels diputats del Congrés.

Vota el número 1

Pel 14 de maig

COL·LABORADORS