En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un control dels Mossos per evitar desplaçaments a les segones residències. / Foto: arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El conseller d'Interior, Miquel Buch, s'ha referit a la dificultat de conèixer la identitat de les persones que després de desplaçar-se a la segona residència s'han trobat malament i han hagut d'acudir a un hospital.

"El sistema de salut té una garantia absoluta pel que fa a la protecció de dades de les persones", ha assegurat el conseller que ha explicat que la policia només podria accedir a aquestes informacions "en cas que els metges ho creguessin oportú" i alertessin els cossos de seguretat.

Amb tot, ha insistit que el Govern "no està demanant als professionals sanitaris que interposin aquestes denúncies".

El conseller ha explicat que els controls policials a les carreteres catalanes que van començar dijous i s'allargaran fins dilluns seran 489 i hi participaran 2090 efectius dels Mossos.

Buch, ha advertit que "hi haurà controls tant estàtics com dinàmics, de dia i de nit, i no només a les carreteres, sinó també en espais d'ús públic".

Des d'aquest dijous a les tres de la tarda hi ha hagut 54 controls i s'han aixecat 298 actes, de les quals 88 han estat sancionades per anar a segones residències i han hagut de tornar.

La reducció del trànsit és de moment d'un 88% malgrat un repunt dimarts i dimecres, ha indicat el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau. S'han mobilitzat 59.000 vehicles quan normalment ho feien 500.000.

Dimarts i dimecres es va detectar "uns petits augments" de trànsit en determinades zones d'entre el 5 i el 15% i a les sortides de Barcelona un increments del 7%. Aquest canvi de tendència es va revertir dijous, quan es va tornar a la tendència de la disminució del trànsit, que va ser d'un 11% global als accessos a segones residències respecte la setmana anterior.

Aquest divendres la tendència a la baixa s'ha accentuat, ha afegit Gendrau. En concret, les 9 hores la reducció era del 63% de sortida de l'àrea metropolitana de Barcelona en comparació amb divendres passat.

Pel que fa a les dades de desplaçaments des del dijous a les 15 hores fins divendres a les 10 hores, la reducció ha estat del 84%. Dijous a l'àrea metropolitana d'entrada més sortida, durant les 24 hores van circular 178.083 vehicles.

Dijous 12 de març en la mateixa franja horària, van circular 898.341 vehicles, el que suposa un descens del trànsit del dijous del 80% respecte un dijous normal. Respecte la setmana passada, concretament el 2 d'abril, el descens és del 10%.

Els controls policials s'allargaran "pràcticament tot el dia" després de la incorporació de les franges nocturnes, en el que serà el quart cap de setmana consecutiu amb controls a les carreteres catalanes, ha exposat el comissari de Mobilitat, Joan Carles Molinero. Ha indicat que a part dels controls estàtics hi haurà una "alta presència especialment a les carreteres secundàries amb accés a nuclis de segones residències".

Entre els sancionats per anar a segones residències, Molinero ha explicat els casos d'un matrimoni de Terrassa identificat en una zona turística de Tarragona amb el maleter amb menjar per passar-hi més de quatre dies i d'una persona de Barcelona interceptada a Salou.

"No només durant el pont llarg, sinó també els propers dies es continuarà mantenint els controls de mobilitat per evitar l'incompliment del confinament", ha advertit Molinero. També ha fet "una crida a la col·laboració ciutadana per responsabilitat i solidaritat amb les persones que sí que compleixen el confinament".

El conseller ha aprofitat la seva intervenció per referi-se a les informacions publicades pel cos de Mossos d'Esquadra que alertaven de la "vulnerabilitat" que presentaven algunes plataformes per fer videoconferències com ara Zoom.

Buch ha assegurat que "en els darrers dies s'ha incrementat l'ús d'aquesta mena d'aplicacions" i ha dit que la policia "n'està fent un anàlisis". Amb tot, ha insistit que Zoom "és una plataforma segura" i ha advertit que "garanteix l'anonimat".

Per altra banda, ha detallat que la mobilitat aquest divendres Sant s'ha reduït un 93% respecte divendres de la setmana passada, i un 77% en comparació amb la mateixa data de l'any 2019. Això suposa que des de la matinada de divendres i fins les dotze del migdia d'avui han circulat per les carreteres catalanes 25.097 vehicles.

Amb tot, adverteix que els Mossos d'Esquadra han aixecat prop de 300 actes en els 500 controls de trànsit que han dut a terme. "Tots sabem que quedar-nos a casa és la millor precaució", ha remarca Buch que s'ha preguntat "fins on hem de posar en risc la salut pública de Catalunya?". Per aquest motiu ha exigit a la població que sigui "responsable".

També ha a comentat que en les darreres hores s'han identificat 11.477 persones, mil més que en el dia d'ahir i 10.869 vehicles, 2.500 més que dijous. Pel que fa als establiments, s'han aixecat 24 actes de denuncies i s'han efectuat deu detencions. També s'han registrat 2.929 actes contra persones que trencaven el confinament.