En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El conseller d'Educació, Josep Bargalló. / Foto: Judit Castaño (arxiu ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament d'Educació preveu iniciar la preinscripció escolar "com a molt tard" durant la segona quinzena de maig.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha explicat que ha demanat a la ministra d'Educació, Isabel Celaá, que requereixi al Ministeri de Salut aixecar la suspensió del procés administratiu de preinscripció.

Ha afegit que també caldrà que es relaxin les mesures del confinament per garantir que les famílies que no poden fer el tràmit de manera telemàtica ho puguin fer presencialment, tot i que s'intentarà que aquestes siguin les mínimes possibles.

D'altra banda, ha ofert als grups parlamentaris una reunió setmanal i la seva participació en el "programa de reconstrucció" de l'educació després de la crisi sanitària.

En una intervenció posterior, Bargalló ha concretat que la previsió amb que treballa Educació és que la preinscripció es pugui fer amb "presencialitat a cada escola" per aquelles famílies que no la puguin fer telemàtica.

Per garantir però les mesures de distància social i seguretat, la Conselleria treballa amb la possibilitat d'establir un sistema de cita prèvia i comptar amb uns 6.000 equips de protecció individual per al personal que atengui les famílies.

Ha insistit que si no es pot garantir aquesta presencialitat, no s'obrirà la preinscripció perquè "seria injust i inequitatiu".

Bargalló ha explicat que si es pot complir la previsió d'iniciar la preinscripció la segona quinzena de maig es garantirà arribar al setembre amb els grups preparats, les plantilles, els nomenaments i els treballs previs fets.

Ha afegit però que si no es pot fer aquesta preinscripció en aquest termini es poden donar situacions en que la feina lectiva no es pugui iniciar al setembre, com podria passar per exemple a 1r d'ESO perquè és inici d'etapa. En aquests casos l'inici lectiu hauria de ser "una mica més tard" però ha assegurat que això "no voldria dir qeu no obrissin els centres".

D'altra banda, Bargalló ha ofert als grups parlamentaris un "grup de treball" a partir de la propera setmana per tal que els diputats puguin plantejar-li els seus dubtes i preocupacions i el conseller donar-hi resposta. En aquest context, s'ha obert a debatre amb els grups el pla de reobertura dels centres i ha concretat que per exemple una de les hipòtesis és que si s'haguessin d'obrir ara en les condicions actuals s'hauria de "triplicar" el transport escolar per garantir la distància de seguretat.

D'altra banda, ha destacat la importància d'aprovar els pressupostos del 2020 aquesta setmana perquè això permetrà tenir més recursos per a Educació. Ha reconegut però que la realitat ha canviat i que, per exemple, les despeses s'han incrementat, 300.000 euros més setmanals per targetes menjador; 1,6 milions d'euros per garantir les connexions digitals dels alumnes i 30 milions d'euros per a les indemnitzacions dels serveis. Aquesta previsió s'incrementarà quan s'allargui l'estat d'alarma.

Ha garantit també que la partida pressupostària prevista per a les llars d'infants es mantindrà i aquestes rebran les subvencions tot i que no hagin estat prestant el servei per l'obligat tancament pel coronavirus.

Vota el número 1

Per l'1 de juliol

COL·LABORADORS