En directe: Informatiu local i comarcal + Agenda local

 Llagostera Ràdio on-line

Un camió abocant terra a l'esvoranc creat pel Ter a la mota. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les pluges continuades dels darrers dos dies, i l'aigua que ha deixat anar la presa del Pasteral ha incrementat el cabal del riu Ter que ha acabat malmetent la mota en diferents punts.

Això preocupa l'Ajuntament de Torruella de Montgrí, ja que si s'acaba trencant pot provocar, de nou, inundacions importants en aquesta població i a l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de l'Estartit.

Per això, tant l'ajuntament de Torroella com el govern de l'EMD s'han posat a treballar per si finalment el Ter acaba trencant . Les actuacions s'han fet en tres fronts. D'una banda s'han preparat dos passadissos d'aigua just abans de la desembocadura a la zona dels Griells.

L'objectiu és que si finalment la mota no aguanta, el cabal es distribueixi a través d'aquests passadissos i vagi al mar en lloc d'anar als carrers de l'Estartit.

El problema, explica el president de l'EMD, Francesc Ferrer, és que no poden obrir-los preventivament ja que la llevantada provocaria que entrés aigua de mar. Per tant, aquest remei que s'ha treballat entre l'ajuntament de Torroella, l'EMD i el Parc Natural, només serviria en el supòsit que el riu desbordés.

L'altre focus ha estat el reforç de la mota amb camions de sorra a la zona més propera a la gola del Ter. Allà, el cabal de riu ha provocat un important esvoranc, que no ha acabat de cedir. Durant tot el matí s'hi han anat abocant tones de sorra per tal d'evitar que s'acabi de trencar.

La tercera mesura es porta fent des d'aquest dimarts és el desallotjament dels masos de la zona inundable de Torroella fins a la gola del Ter. També s'ha habilitat el pavelló de la població per als afectats.

Ferrer explica que ara el que més els preocupa és que el cabal torni a augmentar si el Pantà de Susqueda obre les comportes per deixar anar aigua. "Si això passa podem tenir un problema important ja que la mota no aguantaria i podria passar com en el Gloria", assenyala Ferrer.

Tot i això, des de l'EMD confien que amb els bons pronòstics meteorològics no passi i recorden que Torroella i l'Estartit són les poblacions que recullen tot el cabal del Ter. "A vegades tenim la sensació que ens costa deixar anar aigua i ens trobem que plou i tornem a tenir el problema", lamenta Ferrer.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS