En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Dos nens amb patinets al Passeig de Palamós aquest diumenge. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El govern espanyol ajustarà criteris sobre les sortides dels infants, que han començat aquest diumenge després de sis setmanes de confinament.

Els ajustos es farien "si fes falta en funció dels comportaments", ha advertit el ministre Salvador Illa. Amb tot, ha dit que de moment no li consten incidents i que en general s'estan complint les mesures.

El titular de Sanitat ha anunciat que les persones grans també podran sortir a passejar a partir del 2 de maig si l'evolució de la pandèmia ho permet; una mesura que va anunciar aquest dissabte el president espanyol, Pedro Sánchez, però sense concretar si el col·lectiu se'n podria beneficiar.

Illa creu que l'estat d'alarma s'haurà de prorrogar perquè l'horitzó del 9 de maig és "molt precipitat".

Illa ha assenyalat que, per la informació que té disponible ara com ara el govern espanyol, les sortides regulades dels infants estan complint en general aquest diumenge les mesures i recomanacions.

En roda de premsa a primera hora de la tarda, el ministre ha reivindicat que les nenes i els nens i les seves famílies han demostrat una gran responsabilitat durant aquestes primeres setmanes de confinament en què el govern espanyol ha pres "mesures dràstiques" i s'ha mostrat confiat que continuaran actuant així.

El ministre de Sanitat ha confirmat que les persones grans podran sortir a passejar a partir del 2 de maig si l'evolució de la pandèmia ho permet i després de valorar l'impacte que tindrà aquestes primeres sortides regulades dels infants.

Illa ha destacat que l'evolució de la pandèmia és favorable i que ara s'ha de consolidar el "descens" de la corba de contagis. Tot i això, ha apuntat que l'horitzó del 9 maig perquè s'acabi l'estat d'alarma continua sent "molt precipitat" però ha destacat que en tot cas estudiaran com evoluciona la pandèmia i és el president espanyol qui haurà de sol·licitar una nova pròrroga i el Congrés dels Diputats aprovar-la.

Sobre el pla per a la desescalada que es presentarà dimarts, la vicepresidenta quarta del govern espanyol, Teresa Ribera, ha dit que en les properes setmanes començarà un procés gradual per reactivar l'economia amb varis horitzons temporals, que no ha concretat, basat en la prudència i la seguretat. "Perdre la por a la recuperació econòmica sense perdre la por al virus", ha demanat.

Ribera ha recalcat que la reobertura per recuperar sectors econòmics que han quedat latents, com el petit comerç o fins i tot la restauració i l'hostaleria, s'haurà de fer sobre la base de la "solvència" del sistema sanitari i amb criteris de prudència, prevenció i seguretat.

Els dos ministres han remarcat que en aquest procés de transició serà "fonamental" el diàleg i el paper dels governs de les comunitats autònomes, així com dels locals, i de les patronals, sindicats i altres actors. També han insistit que la desescalada serà "asimètrica" però que necessita una "mètrica comuna".

A més de dades epidemiològiques favorables, per començar el procés de transició, els territoris hauran de complir quatres capacitats específiques que recullen els experts del Ministeri de Sanitat en un informe lliurat aquest diumenge: capacitat d'assistència sanitària; vigilància epidemiològica; identificació precoç de fonts de contagi i mesures de protecció col·lectiva.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS