En directe: Top 25 - llista èxits

 Llagostera Ràdio on-line

Un menjador buit en una de les cases de colònies d’Eix Estels. / Foto: Eix Estels

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La crisi del coronavirus ha enxampat les cases de colònies "a l'inici de la campanya més important" i tot i que hi ha moltes escoles i les pròpies cases que mantenen la "il·lusió".

El director gerent de l'Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC), Pedro de Haro, veu "bastant inviable" poder mantenir cap de les colònies escolars de la temporada perquè no està tampoc clar que els alumnes puguin tornar als centres.

La realitat del sector és que les contractacions es fan a un any vista i que quan es formalitzen es fan bestretes que permeten a les cases de colònies i albergs subsistir durant la temporada baixa. Amb la situació actual, hi ha famílies que demanen que se'ls retorni la bestreta però això posa en serioses dificultats les cases.

De Haro destaca que molts centres estan optant, com ells reclamaven, per ajornar les colònies i no suspendre-les i agraeix "l'empatia" dels centres escolars. Això suposa un "baló d'oxigen" per al sector "però no acaba de solucionar els problemes a dia d'avui". A més, aquests ajornaments s'estan fent en part per a la tardor i això obliga a fer reajustaments en contractacions que ja estaven fetes per aquella època.

El director gerent de l'ACACC lamenta però que ara per ara no han rebut "cap resposta" de l'administració catalana a aquesta petició de "coresponsabilitat", tot i haver-se posat en contacte amb els departaments d'Educació, Afers Socials i Empresa.

El sector ha hagut de fer ERTO i adverteix també que el fet de no haver-hi activitat a les cases de colònies afecta a tot l'entorn, ja que sovint són les cases les que mouen l'economia al seu voltant.

A banda de donar per perduda la campanya escolar, De Haro afirma que hi ha una "incertesa absoluta" sobre l'estiu i si es manté la situació actual podrien perdre "el 90% o la totalitat de la facturació d'un any sencer". Afegeix que per la idiosincràsia del sector, les contractacions provenen de grans grups i aquestes no es poden fer d'un dia per l'altre: "No és que demà puguem obrir i ens recuperarem". Ara per ara, però, les reserves d'estiu "es mantenen" a l'espera que es concreti què es podrà fer i què no els propers mesos.

De Haro es mostra conscient que la incertesa és part de la crisi generada pel coronavirus i que la prioritat és la salut de les persones. Reconeix però que saber què passarà amb la campanya d'estiu els ajudaria a organitzar-se i prendre les mesures que calgui.

Unes mesures que afirma que per la realitat de les instal·lacions i el fet d'estar envoltades d'entorns naturals es podrien prendre "en la mesura que Salut consideri que és factible".