Llagostera Ràdio on-line

Els secretaris generals de la UGT i CCOO a les comarques gironines, Xavier Casas i Bartomeu Compte. / Foto: Xavier Pi (arxiu ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquest Primer de Maig serà "estrany" per als sindicats gironins. La manifestació habitual de cada any que recórrer el centre de Girona, serà, per primera vegada, "virtual".

A través de diferents etiquetes que es penjaran a les xarxes socials, la UGT i CCOO han convocat a seguir les reivindicacions per reclamar drets laborals "en un moment tan delicat" com l'actual. Serà a partir de dos quarts de dues de la tarda, i el lema escollit és 'Salut, treball i justícia social'.

D'aquesta manera es vol tenir en compte totes aquelles persones que han perdut temporalment la feina, aquells treballadors que continuen actius i, sobretot, els col·lectius que "s'estan jugant la vida", en referència al personal sanitari.

Els secretaris generals de CCOO i UGT, Bartomeu Compte i Xavier Casas, però, han demanat que la crisi econòmica i laboral derivada del coronavirus vagi acompanyada d'ERTO i no d'ERO. "Hem de posar una 'T', de temporalitat, en majúscula", reclama Casas. I és que els sindicats veuen aquesta mesura com una de les solucions per "pal·liar" la crisi, i adverteixen que estaran "amatents" al comportament de les empreses que acomiadin definitivament.

Un dels col·lectius que no està emparat pels expedients temporals són els treballadors fixes discontinus. Es tracta de persones que es dediquen majoritàriament al ram de l'hostaleria, un dels més afectats, i un sector "clau" a les comarques de Girona.

En aquest sentit, tant Compte com Casas han exigit que s'obligui a les empreses a fer ERTO a aquests empleats, ja que suposen un gruix molt important de persones a la demarcació. En concret, Comissions Obreres xifra en més de 40.000 treballadors fixes discontinus que ja han demanat la prestació d'atur. D'aquests, la gran majoria s'han vist afectats per un ERO.

Per això, han apel·lat també a solidaritat dels empresaris del sector turístic que "han tingut beneficis rècord" els darrers anys a la Costa Brava. "En aquest moment haurien de ser mínimament respectuosos amb aquest personal, que el que ha tingut durant tant temps han estat sous i condicions laborals molt precàries", ha etzibat Casas.

Una altra de les queixes dels sindicats ha estat vinculada a la gestió que ha fet el govern espanyol en relació a la prestació d'atur. En aquest sentit, Casas ha lloat la "bona feina" que han fet els treballadors del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), però ha lamentat la "falta de mitjans" en què treballen. Tot plegat, explica Casas, ha provocat que moltes persones portin un mes i mig sense cap ingrés.

"És absolutament intolerable, estem parlant de treballadors que no poden ni omplir la nevera perquè la situació del SEPE està absolutament desbordada. La realitat és que la s'ha gestionat de manera pèssima", denuncia el portaveu de la UGT a Girona.

En aquest aspecte, Compte ha explicat que els càlculs que fan els sindicats és que falten encara per resoldre entre un 25 i un 30% dels Expedients de Regulació Temporals d'Ocupació presentats fins ara. "Constatem una greu falta de previsió per part de l'administració, perquè és evident que hi ha una saturació d'ERTO que fa que es trigui a cobrar, tot i la feinada tan gran que fan els empleats que es dediquen a tramitar-los", ha conclòs Compte.

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS