Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El govern espanyol permetrà reunions de fins a 10 persones en domicilis i a l'espai públic a partir de la fase 1 segons fonts de la Moncloa.

La majoria de províncies arribaran a la fase 1 a partir de l'11 de maig, però les illes Graciosa, del Hierro, Gomera (Canàries) i Formentera (Balears) ja hi seran dilluns que ve. Caldrà mantenir una distància de 2 metres entre els integrants de les trobades.

El govern espanyol ha rectificat i permetrà que les terrasses obrin a la fase 1 amb un aforament del 50% i no del 30% tal i com havien anunciat.

Per altra banda, els cotxes de fins a 9 places es podran omplir si els viatgers comparteixen domicili. Si no, el límit serà de 2 persones per cada fila. Sempre caldrà utilitzar la mascareta.

La Moncloa també autoritzarà obres petites de rehabilitació en locals tancats i a habitatges buits. Els comerços minoristes de fins a 400 m2 podran obrir amb cita prèvia amb preferència per als majors de 65 anys.

Pel que fa als comerços minoristes, de fins a 400 m2, el govern espanyol insisteix que les compres s'han de fer dins del propi municipi. Però que, per als pobles on no hi hagi l'opció de fer la compra, podran desplaçar-se a municipis del costat.

Els comerços tenen l'obligació d'higienitzar l'espai dues vegades al dia. El sector de l'hostaleria i la restauració obriran només per a fer entregues, no per oferir consum a l'interior. L'espai físic de separació de clients serà de dos metres.

Finalment, els esportistes d'alt nivell podran entrenar-se individualment dins la província i sense límit de temps. Els esportistes federats podran fer-ho també individualment i a l'aire lliure, però només dues vegades al dia, d'acord amb les franges horàries ja establertes.

D'altra banda, el govern espanyol ha reiterat que negociarà amb cada comunitat autònoma el marc territorial amb què s'aplica el desconfinament. Tot i que la referència són les províncies, la Moncloa s'obre a reunir-se amb la Generalitat per decidir, conjuntament, si la desescalada es fa per àrees sanitàries tal com reclama el Govern de Quim Torra.

Fonts del govern espanyol han insistit que la unitat de referència per a la desescalada continua sent la província, però que es pot optar per una altra opció si compleix els requisits, i si així es justifica.

La Moncloa vol que almenys es faci una reunió entre el govern espanyol i el govern de la comunitat autònoma que reclami una alternativa a les províncies, una trobada que es mantindria, a priori, amb el titular de Sanitat, Salvador Illa. La decisió es prendria de manera conjunta.

L'executiu de Pedro Sánchez assegura que, en el cas de Catalunya, està a l'espera de rebre la petició formal perquè el desconfinament es faci per àrees sanitàries. Per la seva banda, fonts de la Generalitat apunten que el requeriment ja està fet des que el president, Quim Torra, va fer arribar a la Moncloa el pla de desconfinament de Catalunya, aprovat pel Procicat i pel Consell Exceutiu. Els dos governs, doncs, estan a l'espera de l'altre. La conferència de presidents d'aquest diumenge podria desencallar la situació.

Per altra banda, la Moncloa també convida les comunitats autònomes perquè usin les seves competències i plantegin canvis als horaris dels comerços, amb l'objectiu de facilitar l'esglaonament, i que no hi hagi aglomeracions al transport públic.

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS