En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un concert durant el Festival Castell de Peralada en una passada edició. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La 34a edició del Festival Castell de Peralada, que s’havia de celebrar entre el 2 de juliol i el 15 d’agost de 2020, ha estat finalment cancel·lada a causa de la crisi sanitària.

Els organitzadors han argumentat que els motius per prendre la decisió han estat "el desig de preservar la salut del públic, dels artistes i de l’equip del Festival, així com les incògnites i incerteses que generen les mesures de desconfinament en el sector cultural els propers mesos".

El Festival estudiarà portar a terme una programació de format íntim en streaming aquest estiu. La 23a edició havia d'arrencar el 2 de juliol amb la companyia Houston Ballet, qui també ha cancel·lat la gira europea de celebració del 50è aniversari.

A través d'un comunicat, Isabel Suqué, presidenta de la Fundació Castell de Peralada, ha lamentat que el Festival no se celebri aquest estiu. "Estem especialment preocupats per la seguretat i el benestar dels treballadors del Festival, una preocupació que també es trasllada al nostre públic i als artistes que ens visiten", ha apuntat. Considera que s'ha d'estar totalment segurs de complir "unes garanties sanitàries que evitin la propagació o el rebrot del coronavirus i, en aquests moments de tanta incertesa, això no és possible".

Suqué també ha fet referència a les incògnites que hi ha sobre com celebrar la seva activitat, "la més que probable absència de vols internacionals, les limitacions en el nombre d’assistents, així com les dificultats o la impossibilitat de dur a terme les mateixes actuacions sobre els escenaris, fan que no sigui viable aixecar el teló aquest estiu".

També ha pesat en la presa de decisió "la situació global de la pandèmia i la solidaritat amb les víctimes i el conjunt de la societat". Així mateix, la cancel·lació d’alguns dels festivals més importants d’òpera i arts escèniques d’àmbit europeu "ha fet visible la impossibilitat de portar a terme el nostre model i la nostra programació".

Els organitzadors del festival han explicat que, després d'estudiar les mesures anunciades i les possibles alternatives, s’ha arribat a la conclusió que "no és viable celebrar l’edició 2020 amb totes les garanties sanitàries, així com d’organització i muntatge.

Les informacions sobre les limitacions d’aforaments encara són molt incertes en el calendari, i la possibilitat d’un rebrot faria retrocedir les fases del desconfinament". Han apuntat que la realitat actual que s'imposa amb nous protocols de treball i assaigs "dificulta o impossibilita la mateixa activitat de les companyies de dansa, dels equips creatius i d’alguns dels artistes programats".

Tot i l'anunci de la cancel·lació, l'organització ha assenyalat que estudiarà la possibilitat de poder oferir contingut cultural, preferiblement en streaming, adaptat a les circumstàncies durant aquest estiu si les autoritats sanitàries així ho permeten.

El Festival Castell de Peralada, que ja havia presentat una part de la programació però que encara estava pendent de presentar el programa complet a finals d’abril, farà la devolució de les entrades a partir d'aquest dimecres mateix i durant els dies següents. Es procedirà al reintegrament automàtic de l’import de totes les entrades comprades anticipadament al web del Festival i als altres canals oficials.

Un dels espectacles destacats de l'edició 2020 era l’estrena de la nova producció operística del festival 'Aida', de Verdi, sota la mirada escènica de Paco Azorín, i que reunia a Sondra Radvanovsky, Anita Rachvelishvili, Carlos Álvarez i el debut absolut de Piotr Beczala com a Radamès. S'havia de representar les nits del 5 i 7 d’agost.

L'organització ha apuntat que la setmana lírica de Peralada també quedaria "fortament tocada si es confirmés l’absència de vols internacionals durant l’estiu, ja que, a banda dels artistes, prop del 40 % de les entrades venudes per a l’òpera 'Aida' o el concert de Jonas Kaufmann provenen de públic internacional".

El director del certamen, Oriol Aguilà, explica que "l''Aida' de Peralada era sense cap mena de dubte el projecte més ambiciós de l'estiu i estan treballant per posposar-la a futures edicions i poder estrenar-la, en la mesura que sigui possible, amb el mateix repartiment".

El Festival Castell de Peralada està organitzat per la Fundació Castell de Peralada, i compta amb el mecenatge privat de la família Suqué-Mateu i el suport de més de cinquanta empreses.

Vota el número 1

Pel 2 de desembre

COL·LABORADORS