En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la compareixença a la comissió de Sanitat al Congrés. / Foto: Congrés dels Diputats

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha insistit que els resultats preliminars de l'estudi de seroprevalença indiquen que "no hi ha immunitat de grup, ni n'hi haurà".

Segons ha dit això "corrobora" la desescalada plantejada pel govern espanyol, de "no basar l'estratègia en la immunitat grupal". "Està ben contemplat que el pla de desescalada no la contemplés", ha dit.

Illa ha afirmat que caldrà extremar la "prudència" fins que hi hagi vacuna o teràpia pel coronavirus i "aprendre a conviure amb la nova normalitat".

Segons el ministre de Sanitat, no hi haurà vacuna o teràpia efectiva abans del primer semestre de l'any que ve. Illa també ha explicat que estan estudiant amb les comunitats autònomes ampliar l'obligatorietat de la mascareta a altres espais.

Illa ha dit que hi ha "preocupació" per possibles rebrots. "El risc existeix i la millor manera d'evitar-lo és actuar amb gradualisme, prudència i apel·lar a la responsabilitat individual", ha afirmat. També ha argumentat que la "variabilitat territorial de la prevalença" demostra que la desescalada ha de ser asimètrica per territoris.

El ministre de Sanitat ha dit que no esperaven una immunitat alta entre la població perquè la immunitat de la grip és d'un 10-15% i era "molt difícil" que la del coronavirus donés xifres més altes. Illa ha dit que "no canviarà molt la foto" entre els resultats provisionals i els definitius.

L'executiu espanyol no descarta fer que la mascareta sigui obligatòria a altres espais públics, més enllà del transport públic. Illa ha dit que s'està estudiant aquesta possibilitat i ha apuntat que "no és tan senzill" perquè hi ha gent que no en pot portar i "ha de quedar exceptuada". El ministre de Sanitat ha apuntat que la mascareta recorda la nova normalitat.

Illa ha negat que s'hagin produït rebrots en nens i joves arran de les seves sortides. Segons el ministre de Sanitat, no hi ha dades "concloents" que ho indiquin i n'estan fent seguiment "molt de prop".

El ministre de Sanitat ha dit que el govern espanyol té "ànim" de cogovernança amb les comunitats autònomes. Segons Illa, el govern espanyol ha practicat una "actitud sincera" de diàleg amb les autonomies i de cogovernança des del principi.

Vota el número 1

Pel 31 de març

COL·LABORADORS