En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les recomanacions de l'ONCE s'ajusten a les mesures d'higiene i seguretat dictades des del govern per evitar la propagació del coronavirus.

Entre elles l’anomenada distancia social que, en el cas de les persones cegues, pot generar moltes situacions en les quals no resulti fàcil ser aplicada.

D'una banda, el control visual és fonamental per mantenir la distància, per la qual cosa la protecció depèn en molts casos de la resta de persones de l'entorn, i per un altre, l'ús del tacte i de l'oïda tenen un major protagonisme en el seu dia a dia, sentits l'ús del qual és més complicat en la situació actual.

La guia està dividida en diferents apartats que s'ajusten a diversos escenaris, i arrenca amb el més elemental de tots, el de la higiene. Es recomana no dipositar el bastó, mòbil o suports òptics i tiflotècnics sobre taules, no prestar-los i utilitzar una bossa per guardar-los separats en la bossa o motxilla.

Pel que fa als desplaçaments, a més d'establir aquesta distància personal mínima de dos metres, es recomana, per exemple, identificar-se davant dels altres com a persona cega (amb el bastó o el gos pigall); circular per voreres àmplies, per la dreta i prop de la paret, reduint la velocitat en zones concorregudes i usant sons com a avís (bastó o veu), entre altres.

A l'hora de sol·licitar i rebre ajuda, l'ONCE recomana prendre la iniciativa per demanar ajuda o informació, i sol·licitar-la amb indicacions clares i concises. A més, si es requereix contacte físic, s'ha d'usar la tècnica-guia amb el braç estès (en comptes de la forma habitual de pegat al cos) i utilitzar mocadors, gel o guants abans d'iniciar l'acompanyament.

La guia recull també recomanacions en l'ús del transport públic. Per a evitar haver de tocar elements (botons de parada o barres), comunicar al conductor la parada desitjada i demanar-li que obri; tractar d'usar seients reservats per a persones amb discapacitat i preguntar al conductor si està lliure per evitar desplaçar-se per dins de l'autobús, i utilitzar les aplicacions mòbils accessibles per gestionar els viatges i avisos.

Un altre dels apartats està dedicat a les gestions i compres, en el qual es recomana recórrer als sistemes online o telefònics per substituir totes les gestions que comportin manipulació (caixers, pagaments, compres), així com recórrer als establiments de compra més pròxims, portar la llista preparada i, si és possible, fer el pagament amb targeta o mòbil.

Per garantir la seguretat en l'entorn laboral, l'ONCE aconsella utilitzar el bastó en desplaçaments interiors i millor un diferent a l'usat al carrer; evitar els contactes amb elements comuns com màquines de cafè, ascensors o uns altres, i mantenir l'extrema higiene i l'ordre per localitzar millor els objectes i tocar menys.

També es contemplen mesures a l'hora d'accedir a la informació, entre elles desinfectar-se les mans abans i després de llegir cartells i/o botoneres en Braille, i, en cas de tenir resta visual funcional, es recomana utilitzar telescopis, aplicacions mòbils o fotos ampliades per evitar acostar-se.

Finalment, la guia dedica un apartat especial a les persones sordcegues, amb recomanacions com extremar la neteja de mans abans i després d'una possible comunicació tàctil i realitzar aquesta de manera lateral i no frontal; l'ús obligatori de màscara atès que les distàncies són més curtes i, en cas de resta visual, opció de retirar la mateixa per a la lectura dels llavis.

En el cas de la comunicació verbal des de prop, s'ha de parlar des de darrere a cau d'orella i no de front, sempre que no es precisi el suport visual per a la comunicació. Si s'utilitza el lletreig en palma, sistema dactilològic o llengua de signes secundada tàctilment, ha de fer-se de manera lateral i no frontal, i per a la relació amb tercers, s'aconsella utilitzar tabletes de comunicació, per escrit en un paper o en el mòbil.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS