En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Personal sanitari extraient mostres de PCR en una usuària d'una residència gironina. / Foto: ICS Girona

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els centres de salut de les comarques gironines comencen a recuperar la normalitat i ja han reobert 33 dels 96 equipaments que es van tancar durant la pandèmia.

L'objectiu era reforçar els efectius que hi havia en els Centres d'Atenció Primària més grans. La majoria dels centres tancats eren consultoris locals.

Ara, s'han reobert aquells centres en municipis amb menys afectació pel coronavirus i aquells on es poden garantir les distàncies de seguretat. De tota manera, els centres estan adaptant els horaris a les necessitats i també gestionen l'atenció segons demanen els pacients.

De tota manera, se seguirà potenciant l'atenció telefònica i les videotrucades amb els pacients. De moment ja s'han adquirit 147 mòbils que s'afegeixen als 122 que es van comprar a l'inici de la pandèmia. El conjunt de dispositius es donarà als professionals dels centres de l'Institut Català de la Salut i l'Institut d'Assistència Sanitària de la Regió Sanitària de Girona.

Al llarg de la crisi sanitària s'han fet pràcticament un milió de visites d'atenció primària. De totes elles, un 43% (422.429) eren telefòniques, un 41% (405.252) van ser presencials i un 16% (161.417), telemàtiques.

Del total de visites, 63.779 han estat per casos de covid-19 o sospitosos de tenir el virus. La majoria de les visites han estat amb un seguiment telefònic (59.835) i només 548 han estat a domicili.

Fins a 94 professionals de l’atenció primària han estat fent assistència als centres residencials, la majoria dels quals de persones de la tercera edat amb una gran vulnerabilitat. En aquests centres, s’han fet un total de 31.684 visites (17.954 de presencials, 7.434 telemàtiques i 6.296 telefòniques). Al 100% de les residències de la Regió Sanitària de Girona ja s’han fet les proves de PCR a totes les persones residents i els professionals, per tal detenir cribrats tots els centres.

Pel que fa a les recollides de mostres per fer PCR de determinació de presència de coronavirus SARS CoV-2, l’equip d’extracció del Güell haurà realitzat avui 12.775 proves, a les quals cal sumar les 907 extraccions realitzades des de l’ 11 de maig als mateixos centres d’atenció primària als ciutadans que presenten símptomes.