En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El sector turístic ha reclamat a les administracions un "pla de rescat" amb ajudes directes a les companyies.

Els empresaris preveuen una recuperació de l'activitat a partir de 2021 per l'excessiva dependència del mercat català del públic internacional.

En aquest context, han reclamat al govern espanyol implantar mesures a llarg termini, allargar i flexibilitzar els ERTO i "protegir" els sectors estratègics.

El Departament de Turisme de la Generalitat preveu una caiguda de les pernoctacions el 2020 d'entre un 50% i un 60%, amb una afectació en la facturació directa del sector d'entre 13.900 milions i 15.200 milions d'euros. En termes d'ocupació, calcula una destrucció d'entre 82.000 i 95.000 llocs de treball.

Per revertir aquest impacte, el director general de Turisme, Octavi Bono, ha reclamat al govern espanyol una dotació de 7.500 milions d'euros per allargar i flexibilitzar els ERTO, així com donar ajudes directes a les empreses del sector, més enllà de "posar facilitats" per a l'endeutament.

De fet, aquestes són les principals reivindicacions de les associacions turístiques. El director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, ha reclamat un "pla de rescat" per al sector, ja que no preveu una recuperació de l'activitat en el curt termini. Aquest pla hauria d'incloure finançament per a les empreses, "ajudes" a l'hora de no haver de pagar determinats impostos o allargar els ERTO.

En aquest sentit s'ha pronunciat també el director general del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, que ha assegurat que els empresaris necessiten una "previsió de suport de les administracions" a llarg termini. "És obvi que la recuperació se centrarà en gran part de 2021", ha assegurat en un debat organitzat pel Col·legi d'Economistes de Catalunya, sota el nom 'Turisme: el llarg camí cap a la nova normalitat'.

De fet, Pallarols preveu una recuperació del sector a partir de Setmana Santa de 2021, amb un "parèntesi" en el cas que el Mobile World Congress es pugui celebrar a Barcelona al març de l'any vinent. "Les fronteres obertes no garanteixen flux de cients. Tenim una crisi de confiança", ha advertit Casals.

Segons càlculs de Turisme de la Generalitat, entre un 35% i un 38% dels espanyols viatjaran per l'Estat. "Un mercat de 47 milions esdevé un mercat de setze milions", ha assegurat. El 2019, els visitants estrangers van arribar a 19 milions i van suposar prop d'un 85% dels ingressos del sector.

Des de la perspectiva internacional, les companyies aèries preveuen una reducció de les freqüències de fins al 40%. Amb tot, el Gremi de Restauració calcula la desaparició de prop del 25% dels bars i restaurants per l'impacte de la crisi.