En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Les lliteres instal·lades al pavelló de Palau 2 de Girona habilitades per a persones sensesostre. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquest dimecres ha tancat el pavelló de Palau II a la ciutat de Girona que durant dos mesos ha atès a persones sensellar.

El 27 de març l'Ajuntament va habilitar l'equipament esportiu per atendre-hi més d'una cinquantena de persones que vivien al carrer durant el confinament. El 27 de maig, el pavelló va deixar de rebre gent per dormir tot i que ha seguit obert com a centre d'activitats fins aquest dimecres.

Al llarg dels dos mesos de funcionament, per Palau II hi han passat 111 persones, tot i que en un mateix moment només hi han arribat a coincidir 83 persones.

La regidora de Drets Socials de Girona, Núria Pi, ha afirmat que l'equipament va obrir "amb 80 llits ampliables a 100", però que no ha necessitat arribar al volum màxim de capacitat per la falta d'usuaris. De tots ells, 12 sensesostre van ser expulsats del centre perquè no van complir amb la "normativa de mínims" que hi havia. Es tracta d'un conjunt de requisits per garantir la convivència dins de l'espai i a l'entorn.

A més, durant els dos mesos també hi ha hagut 17 persones que "s'han absentat voluntàriament" i per això l'Ajuntament no sap a on van anar. Per altra banda, també hi ha 38 persones que "han trobat un lloc on viure", 22 usuaris que han marxat de Girona per feina o per retornar al seu destí d'origen, 4 més que viuen al cotxe i 18 que s'han derivat al centre d'acollida de la Sopa.

Ara, 6 d'elles seguiran dormint a les instal·lacions de la Sopa mentre que als 12 restants se'ls farà un seguiment al servei de dutxes i menjador social.

Al llarg de tota l'estada, els professionals sanitaris del CAP de Montilivi han fet un seguiment a diari de tots els usuaris. A més, cada dia es prenia la temperatura als sensellar que dormien al pavelló. Durant els dos mesos de funcionament s'han detectat "un cas de coronavirus lleu", tal com ha confirmat Núria Pi. Aquesta persona va ser traslladada a l'hotel Ibis, que durant la pandèmia va acollir pacients amb una afectació menor de la malaltia.

Des del 27 de maig, el pavelló de Palau II ha seguit obert com a punt de dutxes i també d'activitats i tallers, a banda de distribuir àpats calents. Segons la regidora s'han fet cursos de català, entre d'altres activitats amb un bona rebuda per part dels usuaris. Totes aquestes accions s'han fet sempre respectant les mesures de seguretat sanitària i desinfectant de forma periòdica les instal·lacions.

La regidora de Drets Socials de Girona ha detallat que entre el 27 de març –data en què el pavelló es va posar en funcionament– fins al 27 de maig aquest equipament ha tingut un cost de 205.000 euros.

De tota manera, Pi ha detallat que ara caldrà sumar-hi el cost d'aquests 14 dies en què ha tingut la funció de centre de dia i menjador social. La regidora ha detallat que durant aquest temps, hi han treballat 20 persones dels serveis socials i dos educadors socials.

Per altra banda, també hi han treballat un 30% de la seva jornada un total de 16 persones d'entitats que col·laboren amb la gestió dels sensesostre. Núria Pi ha calculat que el cost que ha suposat pel consistori d'aquests treballadors ha estat d'uns 20.000 euros.

La regidora de Drets Socials de Girona, Núria Pi, ha demanat ajuda a altres administracions locals i supramunicipals per abordar conjuntament l'assistència dels sensellar.

Pi ha detallat que durant la pandèmia han donat "servei a persones que venien d'arreu de la demarcació gironina i fins i tot de més enllà". "Hem assumit més del que ens pertocava", ha afirmat la regidora. Per això ha demanat "la implicació" d'altres ajuntaments i administracions.

Vota el número 1

Pel 14 de maig

COL·LABORADORS