En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La mascareta ALEU, creada per empreses catalanes. / Foto: COMG

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Col·legi de Metges de Girona ha impulsat la creació d'una mascareta reutilitzable i reconfigurable que ha comptat amb la implicació de 13 empreses.

La finalitat de la careta protectora, que està en procés d'homologació, és evitar la ruptura de la cadena de subministrament en un futur i garantir l'abastiment d'EPI.

La mascareta és reutilitzable i reciclable, fet que redueix la generació de residus respecte a les mascaretes d'un sol ús, i calculen que podria suposar un estalvi de fins al 30 per cent en termes de cost econòmic.

La careta, a més, disposa de cartutxos de filtres de recanvi per aconseguir diferents graus de protecció i ofereix molt poca resistència a la respiració, sense necessitat de vàlvula d’exhalació.

La mascareta, anomenada ALEU en honor a la doctora Dolors Aleu i Riera, primera dona llicenciada en medicina a tot l'estat espanyol, està en procés d'homologació oficial pel laboratori AITEX sota la norma UNE-EN 1827.

La primera producció ja s'ha dut a terme i ha permès la fabricació de 1.000 mascaretes, juntament amb 24.000 cartutxos de filtratge qualitat FFP2 i 24.000 cartutxos de filtratge qualitat FFP3. Les primeres remeses d'aquest material es lliuraran properament al Col·legi de Metges de Girona.

El president dels metges gironins, Josep Vilaplana, detalla que la finalitat és oferir una solució reciclable i reutilitzable per evitar la ruptura de la cadena de subministrament en cas que es produeixi un rebrot. Així, volen "garantir l'abastiment d'EPI amb la màxima protecció per als professionals en entorns sanitaris i industrials".

La mascareta està basada en un disseny col·laboratiu i permet oferir una solució econòmicament competitiva i més sostenible mediambientalment. El disseny és polivalent, de manera que pot ser útil a diferents col·lectius, i ha aprofitat la capacitat productiva de la indústria local.

"Calculem que la seva implementació podria suposar un estalvi econòmic de fins al 30% respecte a les mascaretes d'un sol ús", exposa Esteve Farrés, del Tecnoateneu de Vilablareix.

Vilaplana subratlla que el projecte va néixer de diferents iniciatives que van sorgir al mateix temps al país, amb l'ànim d'ajudar i protegir el personal sanitari amb un element de protecció imprescindible per fer front a la covid-19. "Van tenir l'encert i la capacitat de sumar-se per aconseguir desenvolupar un projecte d'aquest tipus en un temps record", remarca el president del COMG.

Segons destaca el director tècnic i gerent d'Aira Robotics, Xavier Jané, el disseny ha prioritzat la seguretat i la comoditat dels usuaris. En aquest sentit, Farrés apunta, "els valors de respirabilitat assolits per ALEU són fins a sis vegades els de les mascaretes convencionals en el cas de la protecció FFP2 i del doble en el grau FFP3, de forma que redueixen de manera important el cansament de l'usuari".

Així mateix, el director de Desenvolupament de Negoci Industrial d'Eurecat i gerent d'Eurecat Girona, Guillem Quintana, subratlla que un altre valor afegit és que la cadena d'industrialització de la mascareta ALEU és local, gràcies a la suma d'empreses de diferents sectors que han col·laborat desinteressadament en el seu desenvolupament i producció, per suplir aquesta necessitat social fora del seu àmbit de negoci.

El CEO de Prometal3D, Marc Montaner, subratlla que suposa un exemple de treball col·laboratiu en xarxa amb codi obert compartit per a tothom, amb la participació de grans empreses, pimes, centres tecnològics i voluntaris i el foment de la capacitat industrial, a través de l'aprofitament de les capacitats existents, així com la possibilitat de fer una transferència industrial des de Catalunya a altres països que vulguin reproduir-la.

"Ja s'han iniciat contactes amb països de Llatinoamèrica, Àfrica i d'Europa per posar la mascareta a la seva disposició enfront la pandèmia", detalla el director de Laboratoris Transversals d'Eurecat, Agustí Chico, qui posa de relleu que el disseny ja s'està començant a implementar a Xile dins d'un projecte fill d'ALEU, anomenat FreeBreath.

Els filtres FFP3 asseguren la màxima protecció amb un índex de respirabilitat fins a dues vegades per sobre del mínim que marca la norma. Els filtres FFP2 asseguren una protecció adient per a la majoria dels entorns sanitaris i de producció i amb un índex de respirabilitat fins a sis vegades per sobre del mínim que marca la norma, reduint així el cansament dels usuaris. Els filtres són reutilitzables i tenen una vida útil de fins a 5 dies.

La mascareta ALEU és estanca i cobreix nas, boca i mentó. És de material termoplàstic, es pot desinfectar després de cada ús, i es pot fabricar mitjançant injecció a gran escala, per impressió 3D o una combinació d'ambdós. Gràcies a la impressió 3D, és possible també la fabricació de diferents talles o de complements especials de manera ràpida.

Exemple d'això, és la vàlvula d'exhalació que ha dissenyat l'empresa Soler & Palau, que és imprimible amb 3D, amb la finalitat de permetre encara una millor respiració per a possibles pacients amb patologies que ho requereixin, segons explica el director tècnic de Soler & Palau, Albert Bach-Esteve.

El projecte ha anat evolucionant des dels requeriments inicials establerts amb el Col·legi Oficial de Metges de Girona, posteriorment amb les proves de validació i adequació de diferents professionals de la salut d’hospitals com el Josep Trueta de Girona, l'Althaia de Manresa i el Sant Pau de Barcelona, així com amb tots els assajos realitzats als laboratoris d'Eurecat, que han permès arribar a tenir un producte llest per a la fase d’homologació.

El Col·legi Oficial de Metges de Girona ha estat el coordinador i supervisor mèdic del projecte, Prometal3D, Aira Robotics, Soler & Palau i Eurecat han aportat el seu coneixement en el disseny i desenvolupament del producte, així com la seva capacitat d’assaig i industrialització. Tecnoateneu Vilablareix ha estat el dinamitzador de la participació. BTwice i Stimulo han contribuït amb la seva capacitat de disseny. Artein Gaskets, Venfilter i Mini Pleat Filter, Tallers Jaume, Alzamora Packaging i Impremta Pagès han aportat el seu coneixement i productes al projecte. També ha col·laborat Urbinium Girona.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS