En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, durant la visita a un viver de Púbol. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les conseqüències de la pandèmia s'han deixat notar en el sector del cultiu i venda de planta ornamental. I és que els mesos de més afectació del coronavirus són també els de més vendes en els vivers.

De fet, tot i que el sector ha començat a treure el cap després de l'aixecament de l'estat d'alarma, aquests tres mesos suposen el 90% dels ingressos de tot l'any.

Per això, la Generalitat ha tret una línia d'ajudes per intentar fer-lo revifar. Ho farà posant a disposició crèdits amb interès favorable, per tal que aquestes empreses puguin seguir remuntar després "del cop dur" que ha suposat la pandèmia.

La consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà, ha lamentat que es tracta d'un sector que "no s'ha promocionat prou", i ha defensat la importància que té per "a la societat". "Cal que posem en valor la rellevància que per a moltes persones té el món de la flor i la planta ornamental. Hem de donar-hi suport", assenyala la consellera.

Jordà ha anunciat aquest pla de xoc en una visita a Púbol, al Baix Empordà, acompanyada de diferents viveristes, que li han recordat que fins passat l'estiu no es tornen a reactivar les vendes.

Des del Departament deixen clar el suport cap al sector. "Lamentablement no hem estat capaços d'explicar prou bé què representa el món de la flor i la planta ornamental, no només des d'un punt de vista mediambiental, sinó econòmic, ja que exporten bona part de la producció", ha explicat Jordà.

A banda de l'accés als crèdits a cinc anys amb un capital d'entre 15.000 i 100.000 euros, el Departament també permetrà a les empreses afectades fer la sol·licitud del préstec a l’Institut Català de Finances, amb un tram límit de 20 milions d'euros, que comptarà amb la garantia del 80% del risc per part del Departament de la Vice-presidència i d’Economia i d’Hisenda.

Des del Departament expliquen que les pèrdues econòmiques quantificades a Catalunya en aquest àmbit superen els 100 milions d'euros, entre els 383 vivers que hi ha registrats a Catalunya. En casos com la flor tallada, la festivitat de Sant Jordi suposa una part molt important de la producció de roses.

En total, a Catalunya, aquest sector representa un 14,75% en volum econòmic de la producció vegetal i el 4,8% de la producció agrària, segons dades d'Agricultura.

Tot plegat, suposa una facturació de 208.589.300,77€ (2018, +0,7% respecte de 2017 i previsió de -0,5% per al 2019), del que la producció pròpia és 135.262.200€ (64,8%, 2018).