En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El director dels Serveis Territorials d'Interior a les comarques de Girona, Albert Ballesta, acompanyat dels alcaldes i alcaldesses de Cadaqués, Roses i Port de la Selva. / Foto: Eli Don (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Tres consistoris altempordanesos s'han coordinat per blindar la zona del Cap de Creus en cas que es declari una emergència causada per un incendi forestal.

L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, l'alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, i l'alcaldessa de Cadaqués, Pia Serinyana, s'han reunit aquest matí al mas de Sa Perafita per formalitzar aquest nou protocol de seguretat juntament amb el director territorial d'Interior, Albert Ballesta.

A partir d'ara, si es detecta per càmeres de seguiment del trànsit o a través del telèfon d'emergències 112 qualsevol incendi forestal, automàticament es tancaran els accessos dels tres termes municipals. A partir de llavors, els Mossos d'Esquadra buidaran la zona interurbana de cadascun d'ells per prevenir que es quedi gent atrapada a les carreteres GI-614 i GI-613, totes dues molt concorregudes durant el període estival i d'unes característiques que les fan potencialment perilloses.

Així ho ha explicat Ballesta, que també ha volgut recordar que l'any passat es va batre un rècord de més d'11 quilòmetres de cues. En total, ha recordat, que les carreteres en qüestió poder arribar a suportar fins a 2.500 vehicles, molts dels quals són autobusos. Unes vies que també ha definit com a "col·lapsades" i amb "moltes corbes", un fet que no només posaria en perill els integrants dels vehicles que hi circulessin en cas d'incendi, sinó que també dificultaria el pas dels efectius dels serveis d'emergències, com són els Bombers.

Des del departament apunten que ja s'ha col·locat la senyalització oportuna i que els recursos humans de cada municipi ja estan a punt. Esperen, doncs, que el protocol els ajudi a regular el trànsit d'aquesta zona de manera més ràpida i efectiva. En aquest sentit, el director dels serveis territorials d'Interior ha remarcat la "gran" feina dels representants municipals, els quals ja porten "temps" treballant en aquestes mesures.

Les dificultats de la covid-19

Malgrat la posada en marxa de l'acabat d'estrenar protocol, Ballesta ha assegurat que les actuacions "no s'acaben aquí" i que tot just és "l'inici" d'un pla encara més ambiciós. D'aquesta manera ha explicat que encara queden pendents "altres restriccions" en qüestió de risc d'incendi que s'han hagut de deixar per a "més endavant" a causa del context originat per la pandèmia de la covid-19.

"És el cas dels autobusos, les bicicletes...", ha enumerat, subratllant que són temes que no s'han pogut "abordar" encara per la "singularitat" de tot el que ha passat des de l'inici de la crisi sanitària. Tampoc s'ha pogut col·locar un rètol d'informació variable a la localitat que informés de les cues i retencions en cada moment. "És un tema que tenim pendent, però que aquest any no podrà fer-se", ha conclòs Ballesta.