En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els Agents Rurals fent una inspecció en una acampada il·legal. Foto: Agents Rurals

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La pandèmia ha alterat les vacances de molts catalans aquest estiu que han optat per quedar-se a Catalunya i visitar diferents parts del territori català.

Això ha comportat un augment d'excursionistes en zones protegides a les comarques gironines.

Amb l'objectiu d'evitar conductes incíviques, els Agents Rurals han intensificat les inspeccions per detectar acampades il·legals en zones protegides.

Al llarg de tot el 2020 i fins el 19 d'agost, els Agents Rurals havien fet 72 inspeccions per comprovar si hi havia gent fent acampades il·legals o bivac. Es tracta d'un augment important en comparació amb les xifres del 2019, quan només se'n van fer 11.

Aquest augment en la pressió també ha comportat més denúncies i sancions. Concretament, els Agents Rurals han denunciat cinc acampades il·legals a les comarques gironines, quatre més que el 2019, quan només en van detectar una.

Els Agents Rurals recorden que tan sols es permet plantar una tenda quan estàs per sobre dels 2.000 metres d'alçada i es tracta d'una pernoctació. Això vol dir que si algú es troba enmig d'una travessa a alta muntanya (per sobre dels 2.000 m), pot plantar una tenda o fer bivac a partir de les vuit del vespre. L'endemà abans de les vuit del matí, però, no pot quedar ni rastre de l'acampada i els muntanyistes han de seguir amb la seva ruta i no poden tornar a acampar al mateix lloc aquella nit.

Per altra banda, per a casos amb una alçada inferior als 2.000 metres cal demanar una autorització prèvia al Departament de Territori i Sostenibilitat, a banda de l'autorització pertinent del propietari del camp on es vulgui acampar. Normalment es tracta de permisos que es donen a grups de lleure que fan activitats relacionades amb la muntanya i el senderisme.

Els Agents Rurals, però, també han intensificat inspeccions al litoral gironí per detectar fogueres a les platges. La majoria d'elles es fan en festes il·legals en algunes cales arraconades. Al llarg del 2020 ja s'ha superat la trentena d'inspeccions a platges i cales de la Costa Brava, sobretot a la comarca de la Selva. En aquestes inspeccions demanen si la gent que ha encès una foguera té permís per a fer foc, cosa que no passa en la majoria de casos.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS