En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament de Salut ha actualitzat el pla sectorial de gestió de la infecció pel coronavirus en l'àmbit residencial.

Ara permet les sortides de residents a l'exterior i els nous ingressos en residències classificades com a verdes (cap cas) o taronges (un cas) amb independència del risc de la zona on estan.

A mitjans d'agost es va aprovar que es poguessin fer visites en aquests centres encara que el risc de rebrot del municipi fos alt, i ara s'afegeixen també les sortides i els ingressos. A més, la nova actualització permet les visites de familiars amb periodicitat setmanal. D'aquesta forma es flexibilitza encara més el contacte amb la família.

En les residències taronges, només es permetran les visites als residents sense patologia i en les zones habilitades com a verdes. El 95% de les residències tenen alguna d’aquestes dues classificacions (verda o taronja), i la incidència de casos actius se situa sobre un 0,5% del total de residents (uns 280 casos).

Ara bé, el pla també recorda que l’entrada de persones alienes a la institució pot comportar un risc de contagi, ja que els visitants poden ser vectors de transmissió. És per això que aposta per fer una tasca important d’informació i assessorament a les persones visitants, en què es comparteixi la responsabilitat per garantir la seguretat de tota la comunitat convivent i prendre una sèrie de mesures, com ara que totes les visites estiguin autoritzades i tinguin assignada cita prèvia o establir zones “d’àrees netes” dedicades específicament a visites, entre altres.

El nou pla flexibilitza les sortides dels residents a passejar pel carrer o per visitar familiars. Els residents prou autònoms poden fer sortides de curta durada sols sempre que tinguin capacitat per aplicar amb criteri les mesures de protecció establertes (ús de mascareta i higiene correcta de mans).

La direcció del centre, juntament amb el resident i amb la família, valoraran si el resident pot sortir sol o si és millor que vagi acompanyat. La recomanació general és realitzar les sortides de forma pactada amb el centre, i havent rebut prèviament tota la informació relacionada amb les mesures de protecció.

Les sortides de més d’un dia de durada (com ara caps de setmana o vacances) també es podran fer independentment del risc de rebrot de la zona, sempre que es puguin garantir les mesures de protecció per part dels residents i dels seus acompanyants.

Les persones que realitzin sortides a l’exterior, preferiblement, haurien de constituir unitats de convivència estable. En cas de sortides superiors a 3 setmanes, caldrà fer una PCR a la tornada així com una quarantena preventiva en zona groga durant els 14 dies posteriors al retorn.

Pel que fa a l’acceptació de nous ingressos i retorn d’antics residents, també queda desvinculat de la situació del municipi on es troba el centre, i passa a dependre de la seva situació epidemiològica i del compliment d’una sèrie de criteris relacionats, d’una banda, amb el control de la infecció per part de cada residència i, d’una altra, amb la classificació dels centres en verds, taronges o vermells.

D’altra banda, han començat els cribratges a les treballadores i treballadors dels centres residencials. Donada l’actual situació de transmissió comunitària, des de Salut Pública es considera necessària la realització de test PCR periòdics a aquests professionals com a mesura per minimitzar els risc de contagi en els casos en els que es considera que el risc d’entrada del virus a la residència és més elevat. No se'n faran o se'n faran cada 15 dies o cada 30 en funció de la situació de la zona.

També s’hauran de fer PCR als professionals que retornin d’absències iguals o superiors a 3 setmanes, així com als professionals de nova incorporació.