En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Concentració de treballadores de centres sanitaris gironins davant la seu de la Generalitat a Girona. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les treballadores de la neteja dels centres sanitaris de les comarques gironines han començat un seguit de mobilitzacions per reclamar que es reconegui que són professionals "d'alt risc".

També demanen els paguin la gratificació extraordinària per a personal sanitari i sociosanitari per la sobrecàrrega de feina provocada per la pandèmia de la covid-19.

Són unes 250 treballadores entre l'hospital Josep Trueta, el Santa Caterina i els CAP, a les quals cal sumar-hi les dels centres privats i els hospitals comarcals.

Aquest dimecres s'han concentrat davant la seu de la Generalitat a Girona i han convocat una marxa dimecres vinent. "Ens han ningunejat i obviat però el que reclamem és just", ha afirmat Ester Gutiérrez, netejadora del Santa Caterina.

"El personal de la neteja ha estat a primera línia en la lluita contra el coronavirus, jugant un paper fonamental a hospitals, CAP i residències durant la pandèmia i evidenciant el nostre paper imprescindible formant part dels personal considerat com a essencial", recull el manifest de CCOO sota el lema 'Igual risc, igual salari. Pel reconeixement dels treballadors essencials i de cures'.

Les treballadores de la neteja critiquen que, a l'hora de pagar una gratificació extraordinària per sobreesforç durant la primera onada, "el Govern de la Generalitat decidís gratificar el personal sanitari, oblidant un cop més el col·lectiu més dèbil".

"Ens han ningunejat i obviat però el que reclamem és just, sense nosaltres no s'elimina el virus dels hospitals", ha afirmat Gutiérrez durant la concentració que han fet aquest dimecres davant la seu de la Generalitat a Girona.

Les treballadores reclamen que es reconegui la importància del sector de la neteja en la lluita contra la pandèmia, que es tingui en compte "el risc real" de contagi que assumeixen a la feina i que els hi paguin una gratificació extraordinària "igual que a la resta de personal que treballa a centres sanitaris".

Les treballadores han iniciat un seguit de mobilitzacions que han començat amb la concentració d'aquest dimecres després d'una reunió amb la directora dels serveis territorials de Treball. Per al dimecres vinent, han convocat uns marxa que sortirà a les deu del matí del Trueta i anirà fins a l'hospital Santa Caterina de Salt.

"Si hem d'arribar més lluny, arribarem més lluny i a veure qui neteja i qui desinfecta", ha remarcat Gutiérrez que ha afegit que no descarten acabar convocant una vaga: "Primer cremarem tots els cartutxos, però no ho descartem".

A més, també critiquen que la pandèmia s'ha traduït en una "sobrecàrrega" de feina perquè només han contractat personal per als nous espais habilitats però no han reforçat el personal que ja treballa habitualment a cada àrea dels centres sanitaris.

Segons informa CCOO, el Departament de Salut es va comprometre en una reunió de l'1 de juliol a estudiar l'abonament de la gratificació extraordinària i, des d'aleshores, han mantingut diverses reunions per abordar la reclamació però encara no tenen una resposta definitiva.

"Seguim exigint a la Generalitat que, d'una vegada per totes, faci efectiu el pagament perquè entrem a la segona onada molt cansades i necessitat com a mínim el reconeixement a la nostra feina", apunta el sindicat que avisa que convocaran mobilitzacions "fins a aconseguir l'objectiu".

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS